Pals, Peratallada en Palau Sator, de gouden driehoek van de Costa Brava

De gouden driehoek is een driehoek van de 3 mooiste/populairste middeleeuwse dorpjes die de Costa Brava te bieden heeft, Peratallada, Pals en Palau Sator.

Peratallada

Een kleine 15 km van de Spaanse kust vinden we Peratallada, een klein middeleeuws dorpje. Peratallada is gesticht rond het jaar 1100 en is daar ook gebleven, hier vind je geen moderne gebouwen, de stad is werkelijk in de tijd bevroren. Stenen middeleeuwse huisjes, smalle straatjes, open pleinen en als kers op de taart, een eeuwenoude kerk is alles dat je hier tegen zult komen, en waar kun je meer om vragen? De zogeheten L’església de Sant Esteve staat aan de buitenkant van Peratallada en is een katholieke kerk. Wat meteen opvalt als je deze kerk ziet is de grote muur met erin 4 bogen. In 2 van die bogen hangen klokken die in vroegere tijden de tijd aangaven aan de bewoners van Peratallada. De kerk is ook van binnen te bekijken.

Verder kun je in Peratallada heerlijk uiteten. De meeste restaurants vind je hier in de straten ‘Carres Major’ en ‘Placa de les Voltes’. In deze 2 straten vind je 6 restaurants, een ijssalon en een tapasbar.

Peratallada

Pals

Pals is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen aan de Costa Brava en ligt, net als Santa Pau en Peratallada, op een heuvel, vroeger was dit strategisch, nu zorgt het voor de perfecte instagram foto. Deze kun je nemen vanaf het Mirador Josep Pla, een uitkijkpunt over de hele omgeving. Maar Pals heeft nog veel meer te bieden. Binnen in de stad ga je je ogen niet kunnen geloven, zo adembenemend mooi kan Pals zijn. In de oude binnen stad is elk huis nog precies zoals het 800 jaar geleden was, het lijkt wel of de tijd stil heeft gestaan.

Castell de Pals

Misschien wel hét hoogtepunt van Pals is Castell de Pals. Dit kasteeltje staat aan de buitenkant van Pals en is gebouwd rond het jaar 900. Het Castell de Pals bestaat uit een 5 meter hoge muur, een binnenplein, een aantal, in die tijd, luxe woningen en de 15 meter hoge Torre de les Hores.

Pals

Palau Sator

Het derde dorpje van de gouden driehoek is Palau Sator. Dit is het kleinste en minst bekende dorpje van de drie, je zult hier dus veel minder last hebben van toeristen. Het nadeel is wel dat het minder gezellig is, de straten zijn zo goed als leeg. Je hoeft dus niet 6 restaurants langs voordat je een plaatsje vind en je hoeft geen 5 minuten te wachten om een foto te nemen zonder 13 mensen in beeld.

Maar Palau Sator is niet zonder reden de minst populaire, het is namelijk ook het kleinste dorpje. De stad telt nog geen 300 inwoners en heeft een totale oppervlakte van slechts 12 km2. Palau Sator is dan ook geen plek waar je een hele dag kan spenderen, na een uurtje of twee heb je alles al wel gezien. Wel is de stad erg mooi, hier vind je de restanten van een oude stadsmuur, een toren van zo’n 20 meter en talloze smalle straatjes. Reden genoeg om te gaan dus.

Palau sator

Waar kan ik het best mijn vakantie boeken?

Het vinden van de perfecte vakantie is een lastige taak. Iedereen heeft weer een ander budget en erg uiteenlopende eisen. Het is vooral heel moeilijk als je niet eens weet waar je moet zoeken. Gelukkig kan ik je daar wel mee helpen, hieronder kun je aan de hand van een paar simpele vragen uitzoeken welke vakantieprovider het best bij JOU past. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. Veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.