Alles over Sitges

Sitges is een van de populairste bestemmingen aan de noordelijke Spaanse kust. Dit is natuurlijk door de prachtige stranden en het goede uitgaansleven. Maar ook de prachtige boulevard, de mooie bezienswaardigheden en de vele te gekke activiteiten hengelen toeristen binnen. Wil je meer weten? lees dan snel verder.

Sitges

Strand

Naar Sitges kom je natuurlijk voor het warme weer en het prachtige strand, en daar heeft Sitges genoeg van. De 17(!) stranden van de stad zijn op te delen in 3 delen; Playas Zona Centro, Playas Zona Levante en Playas Zona Poniente. Het eerstgenoemde deel bestaat uit twaalf strandjes. Dit zijn de stranden die het dichts bij het centrum liggen en dus van alle gemakken zijn voorzien. Hier kun je watersporten beoefenen, ligbedden huren, douchen, etc. De andere twee delen liggen aan de weerszijden van de stad en kunnen daardoor wat moeilijker te bereiken zijn. Hier zul je overigens minder last hebben van toeristen.

Strand sitges

Gay friendly

Sitges is naast een fantastische vakantieplaats ook een erg homovriedelijke stad. Hier vind je verschillende gaybars zoals Carousel en Parrots Pub en 2 van de stranden aan de Playas Zona Centro zijn Gay stranden. Daarnaast word hier jaarlijks een van de drukstbezochte gayprides van Europa gehouden. Niet gek dus dat Sitges de homohoofdstad van het Spaanse vasteland word genoemd.

Bezienswaardigheden

Naast een mooi strand heeft Sitges een paar hele mooie bezienswaarigheden. Laten we beginnen met de Kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla. Deze kerk is het symbool van de stad. De Sant Bartelomeu en Santa Tecla ligt direct aan het water op een klifje dat door de bewoners ‘La Punta’ word genoemd. Deze kerk komt uit 1672 en is later in de 19e eeuw uitgebreid. Bij deze uitbreiding werd de grote toren rechts gebouwd.

Oude Binnenstad

Naast een imposante kerk heeft Sitges ook een indrukwekkende oude binnenstad. Deze heeft een aantal leuke gebouwen waaronder een andere kerk, een museum, een oude markthal en het gemeentehuis. Daarnaast kun je je wanen door een aantal klassieke middeleeuwse straatjes zoals; Carrer d’en Bosc, Carrer Davellada en Carrer Fonollar.

Sitges kerk

Panta de Foix en Castell del Castellet

20 ten zuidwesten van Sitges ligt het prachtige natuurgebied Panta de Foix. Dit gebied bestaat voornamelijk uit moeras en is gecentreerd rondom een groot stuwmeer Embassament de foix. Naast moeras vind je in Panta de Foix hoger gelegen droge gebieden en liggen aan de buitenkanten van het gebied kalere vlaktes en weingaarden. Naast vele soorten landschappen vind je hier ook vele soorten dieren. Zo is Panta de Foix een thuis voor veel soorten vogels zoals zwaluwen, reigers, ooievaars en wilde eenden. De meest voorkomende vissen hier zijn karper, paling en mollig, En ook tientallen soorten reptielen en amfibieën tegen zoals (schild)padden, kikkers en salamanders leven in de wateren van het reservoir. Deze kun je goed bekijken bij de verschillende kale vlaktes langs het meer. Een andere goede manier om het gebied te verkennen zijn de vele mooie wandel- en fietspaden. fietsen zijn hier te huur in de verschillende stadjes rond het meer.

Castell del Castellet

In het noorden van Panta de Foix ligt het eeuwenoude stadje Castellet. Heel bijzonder is de stad zelf niet, naast een aantal oude huizen en een middeleeuws kerkje vind je hier niet veel. Wél bijzonder is het grote kasteel dat er naast ligt. Dit is natuurlijk het Castell del Castellet. Dit kasteel is gebouwd in 977 om de rivier Riu de Foix te overzien. Sinds zijn bouw is het Castell del Castellet meerdere keren uitgebreid. In 977 bestond het kasteel namelijk slechts uit 2 torens, een middelgroot gebouw ertussen vooral bedoeld voor opslag en een muur daaromheen, nauwelijks een kasteel dus. Tegenwoordig heeft Castell del Castellet een nieuwe poort, meerdere pleintjes, 2 á 3 nieuwe torens en nieuwe ruimtes voor opslag maar ook gelovige doeleinden.

Castell del Castellet

De grote Tarragona kathedraal

Deze volgende bezienswaardigheid ligt in het grote en cultuurrijke Tarragona en op 45 minuten rijden vanuit Sitges. ‘Tarragona Cathedral’ is een grote kathedraal gebouwd tussen de 12de tot begin 14de eeuw. Het gebouw is 110 meter lang, tot wel 55 meter breed en tot wel 26 meter hoog. Voor de kathedraal vind je een groot plein met daarachter een lange winkelstraat.

Tarragona Cathedral Buiten

Door de lange bouwtijd van het gebouw is de kathedraal een combinatie van meerdere bouwstijlen. Zo begon de bouw in Romaanse stijl maar is het uiteindelijk vooral een Gotische kathedraal geworden. Deze combinatie van bouwstijlen is van buiten nog goed te zien. Dit merk je vooral goed bij de hoofdingang. Zo is de grote middelste deur met zijn grote bogen en beelden een echte Gotische en zijn de 2 meer bescheiden ingangen aan de buitenkanten klassieke Romeinse ingangen.

Tarragona Cathedral Binnen

Als je door deze ingangen Tarragona Cathedral binnenloopt kom je meteen terecht in de grote hoofdzaal. Opvallendst aan deze zaal zijn de 2 rijen van gigantische pilaren die de kathedraal ondersteunen. Verder vind je in deze ruimte een enorme orgel en een grandioos gouden altaar. Buiten de hoofdzaal is er in de kathedraal nog een ridderzaal, zijn er meerdere gebedskamers met beelden, kroonluchters, koepels en orgels en is er een prachtige binnentuin met meerdere fonteinen en versierde forums.

Museum

Wat ook in de kathedraal ligt is het Museo Diocesano. Dit museum gaat voornamelijk over het Christelijke geloof maar ook de geschiedenis van de Kathedraal en Tarragona zijn grote onderwerpen. In totaal vind je in het Museo Diocesano meer dan 11 duizend religieuze kunstwerken waaronder beelden, schilderijen en zilverwerk.

Al met al is een bezoek aan Tarragona Cathedral een echte aanrader. Entree voor de kathedraal kost €8 voor volwassenen en €6 voor kinderen . Entree voor het Museo Diocesano kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen en voor maar €3 extra heb je daar een gids bij.

Tarragona kathedraal

Wat is er te doen in Sitges?

Als je op vakantie bent wil je je natuurlijk niet vervelen, en dat hoeft ook niet. In en rond Sitges is er namelijk zóveel te doen! Zo kun je kiezen uit meerdere water- en pretparken, kun je verschillende musea bezoeken of zelfs golfen! Maar dit is allemaal natuurlijk veels te veel om in dit artiekel te zetten. Daarom focus ik me nu alleen op de leukste en dichtsbijzijnde activiteiten. Mocht je toch benieuwd zijn naar meer lees dan dit artiekel over alle activieteiten aan de Costa Dorada. Maar voor nu dus alleen Sitges.

Ga los in PortAventura Park

Op ongeveer een uur rijden vanuit Sitges vind je PortAventura park, Salou. En dit is best een bijzonder pretpark. Het is namelijk het grootste pretpark in heel Catalonië!. PortAventura Park telt maar liefst 43 verschillende attracties! Verder vind je hier nog 10 shows (voornamelijk bedoeld voor kleine kinderen) en maar liefst 20 restaurants! Al deze faciliteiten liggen verdeeld over 6 werelden; Mediterania, Polynesia, China, Mexico, Far West en Sesamoaventura.

Mediterania

Met Mediterania bedoeld men natuurlijk de Mediterranean Sea ofwel de Middellandse zee. Dat is dus ook het thema van deze wereld, en dat merk je goed terug. In deze wereld ligt namelijk een heel Spaans dorpje! Nu weet ik niet of PortAventura bij het maken van dit park een heel dorp heeft ingeslokt of dat ze er zelf een gebouwd hebben maar beide opties zijn even waanzinnig. De inwoners van dit dorpje? 4 restaurants en 5 winkels. Deze wereld is dan ook niet erg op attracties gericht, je vind er hier namelijk maar 3, en 2 daarvan zijn ook nog kinderattracties. De enige andere attractie in Mediterania is Furius Baco, een 850 meter lange achtbaan welke je binnen 3 seconden van 0 naar 135 km/u brengt!

Polynesia

Deze wereld heeft een beetje een tropisch tintje. Polynesia, natuurlijk vernoemd naar de eilandgroep Polynesië nabij Australië, is bijna net zo groot als Mediterania en heeft evenals Mediterania maar 3 attracties. Van deze 3 attracties liggen er 2 in de gematigde zone en is er 1 voor kinderen bedoeld. Dit maakt Polynesia een van de meest kindvriendelijke werelden. Naast attracties vind je hier 2 restaurants, 3 winkeltjes en een show. Deze show volg het tropische thema van de wereld en laat een paar exotische vogels zien.

China

Het thema van deze wereld kun je al wel raden volgens mij. Alle gebouwen in ‘China’ zijn gebouwd volgens de klassieke Chinese bouwkunst die ons allen wel bekend is. ‘China’ is de grootste wereld van PortAventura en heeft niet 3 maar 7 verschillende attracties. Daarnaast kom je hier 5 restaurants, 7 winkels en 1 show tegen. Verder kom je in ‘China 2 van de snelste achtbanen van PortAventura tegen: Dragon Khan en Shambala. Dragon Khan begint met een afdaling waarna je binnen 70 seconden door 8 loopings gaat en een topsnelheid van 110 km/u bereikt. Shambala daarentegen gaat nog iets sneller met een topsnelheid van 136 km/u.

Dit is voor hoe ver ik ga, de 3 andere werelden zijn niet veel anders dan deze en anders word dit artiekel veel te lang. Mocht je toch meer willen weten klik dan hier voor de officiële website van PortAventura Park.

Tickets

Kaartjes kosten maar liefst €50 voor volwassenen en €44 voor kinderen en senioren! Maar dan heb je wel wat, zoals ik al zei, PortAventura is het grootste attractiepark in Catalonië.

PortAVentura Salou

Bezoek romantisch museum Can Lopis

Als je op vakantie gaat met je partner is dit romantisch uitsapje misschien wel iets voor jou. Het Museu Romantic Can Llopis ligt in Sitges zelf en gaat grotendeels over de romantiek, maar je vind hier ook een hoop voorwerpen uit de 18e eeuw. Het museum bevind zich namelijk in een 18e eeuws huis dat destijds van de Can Llopis familie was. Deze familie behoorde toen een van de rijkste en machtigste in Sitges.

Tegenwoordig is het gebouw dus een museum. En in dit gebouw vind je een muziek kamer, een danskamer, een grote eetkamer, een bibliotheek, een kunstgalerij, meerdere slaapkamers en een prachtige tuin. In deze kamers vind je o.a. oude muziekinstrumenten en klokken, een 18e eeuws bordspel, een aantal schilderijen, een tentoonstelling van de verschillende lichtsystemen gebruikt over de jaren en een gigantische poppencollectie. Voor de rest bestaat het interieur van het museum vooral uit klassieke 19e en 18e eeuwse mobulair.

Golfen in Tarragona

Iemand die zegt dat golf saai is heeft het goed mis. Golf is namelijk heel leuk en kan door iedereen gespeeld worden. En mocht je het ooit willen proberen dan is vakantie het perfecte moment, en gelukkig voor jou ligt er een heel goeie golfbaan op slechts … km afstand van … . Golf Costa Daurada heeft 18 holes met elk weer een unieke uitdaging. Mocht je echter nog een beetje twijfelen aan je golf kwaliteiten is er een klein oefenterrein waar je nog even kunt oefenen voor je de echte baan op gaat. Mocht je nog niet overtuigt zijn dan weet ik denk ik wel iets om je over de streep te trekken: je krijgt de kans in een golfkarretje te rijden. Geef toe, je hebt hel altijd al gewild.

Nog een voordeel van golf: het is heel goedkoop. Zo besteed je aan een hele dag golfen met 4 personen slechts €55. En mocht golf toch niet jou ding zijn kun je ook nog tennis, paddle en pitch & put spelen in Tarragona. Voor meer informatie klik hier.

Video Sitges

Beste hotels in Sitges

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in Sitges, staat er wat voor je tussen?