Mijn 6 favoriete steden aan Costa Dorada

De Costa Dorada, vertaalt de goude kust, is de vierde Costa vanuit het noorden. De Costa Dorada heeft haar naam te danken aan de brede, goudgekleurde stranden die je overal tegenkomt. Het water hier is erg helder en de meeste stranden bestaan uit fijn wit zand. Een goed voorbeeld van zo’n mooi breed zandstrand is het Playa de La Pineda in de stad La Pineda, maar meer daarover later.

De Costa Dorada staat vooral bekend als een rustige en kindvriendelijke vakantiebestemming. En alhoewel dit zeker waar is kun je aan de Costa Dorada ook heerlijk uit je dak gaan in steden zoals La Pineda, Salou en Sitges. Zo vind je in zowel La Pineda en Sitges een Pacha en heeft Salou een grote variatie aan clubs, bars en discotheken.

De Costa Dorada is een perfecte vakantiebestemming voor elk soort vakantie. De einige keus die je nu nog hoeft maken is in welke stad je wilt verblijven. En om je daar een handje mee te helpen heb ik hier een lijst van de zes beste steden aan de Costa Dorada.

Azeda e Azedinha, Tarragona, Salou en Iberostar

Sitges

We beginnen de lijst met Sitges, een van de bekendste plaatsen aan de Costa del Garraf, niet de Costa Dorada dus. Sitges ligt namelijk niet echt aan de Costa Dorada maar aan de Costa del Garraf. De stad word echter vaak bij de Costa Dorada gerekend omdat Sitges slechts een kleine 20 minuten van de Costa Dorada af licht. Bovendien is de Costa del Garraf een kleine en minder bekende Costa. Zo is de Costa del Garraf slechts 80 km lang, terwijl de meeste Costa’s de 200 km halen. Ook hierdoor zien veel mensen Sitges dus als deel van de Costa Dorada.

Strand

Maar genoeg daarover, want naar Sitges kom je natuurlijk voor het warme weer en het prachtige strand, en daar heeft Sitges genoeg van. De 17(!) stranden van de stad zijn op te delen in 3 delen; Playas Zona Centro, Playas Zona Levante en Playas Zona Poniente. Het eerstgenoemde deel bestaat uit twaalf strandjes. Dit zijn de stranden die het dichts bij het centrum liggen en dus van alle gemakken zijn voorzien. Hier kun je watersporten beoefenen, ligbedden huren, douchen, etc. De andere twee delen liggen aan de weerszijden van de stad en kunnen daardoor wat moeilijker te bereiken zijn. Hier zul je overigens minder last hebben van toeristen.

Gay friendly

Sitges is naast een fantastische vakantieplaats ook een erg homovriedelijke stad. Hier vind je verschillende gaybars zoals Carousel en Parrots Pub en 2 van de stranden aan de Playas Zona Centro zijn Gay stranden. Daarnaast word hier jaarlijks een van de drukstbezochte gayprides van Europa gehouden. Niet gek dus dat Sitges de homohoofdstad van het Spaanse vasteland word genoemd.

Bezienswaardigheden

Tot slot komen we aan bij de bezienswaardigheden van de stad, en Sitges heeft er een paar hele mooie tussen zitten. Laten we beginnen met de Kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla. Deze kerk is het symbool van de stad. De Sant Bartelomeu en Santa Tecla ligt direct aan het water op een klifje dat door de bewoners ‘La Punta’ word genoemd. Deze kerk komt uit 1672 en is later in de 19e eeuw uitgebreid. Bij deze uitbreiding werd de grote toren rechts gebouwd.

Naast een imposante kerk heeft Sitges ook een indrukwekkende oude binnenstad. Deze heeft een aantal leuke gebouwen waaronder een andere kerk, een museum, een oude markthal en het gemeentehuis. Daarnaast kun je je wanen door een aantal klassieke middeleeuwse straatjes zoals; Carrer d’en Bosc, Carrer Davellada en Carrer Fonollar.

Meer weten over Sitges? klik hier!

Calafell

Na Sitges komen we aan in Calafell, de eerste plaats wél gelegen aan de Costa Dorada. Calafell is een gezellig stadje met een prachtig strand, een mooie boulevard en een bijzonder oud stadscentrum.

Strand

Zoals gezegd heeft Calafell een prachtig strand. Het zogenoemde ‘Playa de Calafell’ is meer dan 4 km lang en tot wel 60 meter breed. Op dit strand ben je van alle voorzieningen zoals ligbedden, wc’s en douches voorzien. Dit maakt het perfect voor een relaxt dagje strand. Ook fijn aan het Playa de Calafell is dat het bestaat uit fijn zand en geleidelijk afloopt in zee. Hierdoor is het een heel kindvriendelijk strand.

Boulevard

Langs dit strand loopt een uitgestrekte boulevard met talloze restaurants en winkeltjes. Dit is, naar mijn mening, een van de mooiste boulevards aan de Costa Dorada. Dit vind ik omdat deze bijna uitsluitend bestaat uit laagbouw en de lange rij palmbomen zorgt voor een geweldige sfeer.

Bezienswaardigheden

Naast een mooi strand heeft Calafell ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo vind je aan de rand van Calafell het Castell de la Santa Creu de Calafell. Dit is een middel groot kasteel met uitzicht over de hele stad. Het Castell de la Santa Creu de Calafell is gebouwd in de 12e eeuw en voor slechts €4 mag je naar binnen. Maar Calafell heeft nog meer, want aan de andere kant van de stad vind je de Ciudadela Iberica de Calafell. Dit zijn eeuwenoude romeinse begravingen die verassend goed bewaard zijn gebleven. Ook zeker een aanrader dus. En tot slot is er ook nog de Villa romana del Vilarenc, de ruïne van een Romeinse Vila. Al met al zit Calafell vol van de bezienswaardigheden.

Meer weten over Calafell? klik hier!

Altafulla

Als volgende op deze lijst komen we aan bij het rustige Altafulla, een klein stadje met een mooi strand en een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Strand

Altafulla heeft een erg mooi strand bestaand uit fijn wit zand. Het zogenoemde platja d’ Altafulla 1100 meter lang en slechts 20 meter breed. Daarmee is het een van de smalste stadsranden van de Costa Dorada. Echter is dit gelukkig geen groot probleem, omdat Altafulla niet een erg toeristische stad is.

Platja d’Altafulla

Het platja d’ Altafulla is van alle benodigdheden voorzien. Zo vind je hier douches, wc’s, strandwachten en watersportfaciliteiten waaronder duiken en . De strandwachten gecombineerd met het fijne zand, rustig aflopende kust en het rustige water maken het een erg kindvriendelijk strand en dus perfect voor een vakantie met kleine kinderen. En naast kindvriendelijkheid kun je ook rekenen op rolstoelvriendelijkheid. Zo zijn er genoeg speciale wegen van en naar het strand voor rolstoelgebruikers.

Boulevard

Door het gebrek aan toeristen is ook de boulevard van Altafulla erg smal. Hier vind je dus geen tientallen restaurants en winkeltjes zoals je op de meeste andere boulevards zou verwachten. In plaats daarvan heeft Altafulla een bescheiden boulevard bestaand uitsluitend uit laagbouw en witte huisjes, overigens kun je hier nog wel heerlijk uiteten.

Bezienswaardigheden

Altafulla is een echte aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. De stad zit namelijk vol van bezienswaardigheden en andere culturele activiteiten. Zo vind je in het centrum van de stad een middeleeuws kasteel. Dit kasteel is het Castillo de Altafulla. Het Castillo de Altafulla is gebouwd in de 11e eeuw en is heel goed bewaard gebleven.

Vila Closa

Een eindje verderop ligt Vila Closa, het oude stadscentrum van Altafulla. Het Vila Closa dateert evenals Castillo Altafulla uit de 11e eeuw en bestaat uit een aantal oude gebouwen langs smalle straatjes en een paar gezellige pleintjes. Het grootste van die pleintjes is het Villa El Munts. Hier kun je heerlijk uiteten in een van de vele restaurantjes.

Vila Romana

Net buiten Altafulla ligt het Villa Romana Dels Munts. Dit zijn de restanten van een eeuwenoude Romeinse Vila. En niet zomaar eentje, het is een van belangrijkste archeologische Romeinse sites in heel Catalonië! De villa werd gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus en was vroeger eigendom van een Romeinse veldheer. Binnen zijn er mooie muurschilderingen te zien en is er een prachtige mozaïeken gang die de kamers van de bewoners verbond. Verder vind je hier nog onderdelen van een oud standbeeld (waarschijnlijk van een godin), een waterreservoir en een aantal thermale baden. Toegang tot het Vila Romana kost slechts €2 p.p. en er is een Engelse gids bij. En om je bezoek helemaal af te maken kun je nog langs het bijbehorende museum.

Meer weten over Altafulla? klik hier!

La Pineda

Slechts 6 km ten zuiden van Tarragona ligt het mooie maar jonge La Pineda. De stad is pas in de jaren 60 ontstaan vanwege het grote toerisme in de omgeving. La Pineda ligt namelijk midden tussen Salou en Tarragona in en ook Cambrils ligt heel dichtbij. Vanuit La Pineda kun je daarom goed uitstapjes maken naar verschillende steden en hoef je je dus niet te beperken tot slechts een stad. Zo kun je feesten in Salou, cultuur snuiven in Tarragona en een stedentrip maken naar het mooie Reus. En dit alles voor maar een fractie van de boekingskosten in een van de andere steden. Maar La Pineda zelf is ook allesbehalve saai hoor. De stad staat bekend vanwege de rust en de mooie groene omgeving. Daarnaast heeft het volgens velen een van de beste stranden aan de hele Costa Dorada…

Strand

Dat strand is natuurlijk het Playa de La Pineda. Het Playa de La Pineda is 3,5 km lang en zoals ik al zei een van de mooiste aan de Costa Dorada, en die titel verdien je niet zomaar. Het strand bestaat uit fijn zand en het water is kristalhelder. Daarnaast loopt de bodem geleidelijk af, wat het kindvriendelijk en perfect voor waterspellen maakt. Verder zijn alle faciliteiten zoals toiletten, ligstoelen, EHBO en douches op het strand aanwezig en staan langs gedeeltes van het strand hoge pijnbomen welke zorgen voor sfeer en de nodige schaduw brengen. Tot slot kun je op het Playa de La Pineda diverse watersporten beoefenen. Zo kun je kiezen tussen windsurfen, zeilen, waterskiën, waterfietsen, kanoën en kajakken. Daarnaast is er een duikschool aanwezig en kun je heerlijk snorkelen in het kristalheldere water.

En als dat nog niet geweldig genoeg klonk komt hier nog het beste deel, het Playa de La Pineda heel rustig! Je hoeft dus niet vroeg op te staan voor een goed plekje op het strand om vervolgens toch half op andermans handdoek te liggen. Natuurlijk kom je wel toeristen tegen, maar veel minder dan dat je op het strand van bijvoorbeeld Salou zou vinden.

Conclusie: Het Playa de La Pineda is nagenoeg perfect. Geloof je me niet? Neem zelf maar een kijkje, een Hotel in La Pineda boek je al vanaf €40 per nacht ;).

Bezienswaardigheden

Zoals ik al zei is La Pineda pas in de jaren 60 ontstaan. Doordat La Pineda zo jong is vind je in en om de stad niet veel bezienswaardigheden. De stad heeft dus geen historisch stadscentrum en geen middeleeuws kasteel. Maar dat betekent niet dat La Pineda helemaal geen bezienswaardigheden heeft. Op slechts een paar kilometer afstand vind je namelijk de Torre d’en Dolca, een 15 meter hoge vierkante toren. De Torre d’en Dolca ligt in een prachtige omgeving bestaand uit palmbomen en een aantal kleine meertjes. Daarnaast lopen door deze omgeving meerdere wandel- en fietspaden. Een fietstochtje naar Torre D’en Dolca is dan ook een grote aanrader.

Uitgaan

Zoals ik al zei is La Pineda een erg rustige stad. Je zult hier dus maar enkele discotheken tegenkomen. Echter is een daarvan een van de grootste aan de hele Costa Dorada! Dit is natuurlijk Pacha La Pineda. Voor degene die nog nooit van Pacha gehoord hebben, Pacha Group is een van de grootste discotheekketens ter wereld met vestigingen in wereldsteden zoals Madrid, München, New York, Londen en Natuurlijk Ibiza. Pacha draait vooral House en er treden hier regelmatig bekende dj’s op. In de zomermaanden is Pacha elke dag open en entree kost tot wel €25 p.p. (prijzen kunnen verschillen).

Voor de rest is het uitgaansleven in La Pineda rustig en bevinden zich met name langs de boulevard diverse restaurants en bars waar je een leuke avond kunt hebben.

Meer weten over La Pineda? klik hier!

Salou

Salou, wie kent het niet. Het is een van de bekendste steden aan de Costa Dorada en dat komt voornamelijk door het te gekke nachtleven. Maar Salou heeft nog veel meer te bieden dan alleen uitgaan. Zo heeft het een aantal mooie stranden en kun je in de omgeving lekker cultuur snuiven.

Strand

Salou heeft niet één, niet twee, maar wel 8 verschillende stranden. Deze reiken van brede stadstranden tot meer afgelegen baaitjes. Twee goede voorbeelden daarvan zijn het Playa Llevant en de Cala de Lenguadetes.

Playa Llevant

Het Playa Llevant is het centraalste strand van Salou en kan daardoor best druk zijn. Het Playa Llevant is 1200 meter lang en bestaat uit fijn wit zand. Dit gecombineerd met de langzaam aflopende bodem maakt het een erg kindvriendelijk strand perfect voor gezinnen met kinderen maar ook voor waterspellen. Langs het Playa Llevant loopt een lange boulevard en je bent van alle faciliteiten zoals ligstoelen, douches en wc’s voorzien. Daarnaast kun je aan dit strand diverse watersporten beoefenen en kun je een ritje maken met een jetski of de banaan.

Cala de Lenguadetes

Aan de buitenkant van Salou vinden we de Cala de Lenguadetes. Dit is een wat kleiner baaitje met grote rotsen en grover zand. De stenen zorgen ervoor dat het water hier erg helder is en bij de grote rotsen kun je verschillende soorten vissen, zeeplanten en andere zeedieren verwachten. Dit alles maakt de Cala de Lenguadetes een perfecte locatie voor snorkelaars.

Boulevard

Langs de centrale stranden van Salou loopt misschien wel de bekendste boulevard van de hele Costa Dorada. Deze boulevard is zo populair omdat hij voorkwam in de bekende film ‘Costa’ uit 2001. Maar dat is niet de enige reden van zijn populariteit. Zo vind je aan weerszijden van het brede voetpad 2 lange rijen Palmbomen welke zorgen voor een leuke sfeer en schaduw. Daarnaast zit deze boulevard vol van de leuke terrasjes en bars. Dit alles zorgt ervoor dat het er de hele dag door, maar vooral s ’avonds, heel gezellig is. Zo is er elke avond een spectaculaire licht- en muziekshow bij de ‘Illuminated Fountain’, een grote fontein in het midden van de boulevard. Dit is iets waar je echt een keer bij moet zijn mocht je de stad bezoeken.

Bezienswaardigheden

Naast de ‘Illuminated Fountain’ is er nog een andere bezienswaardigheid aan de boulevard. Hier vind je namelijk ook het ‘monument a Jaume I’. Dit is een groot herdenkingsbeeld ter ere van Jaume I, een Spaanse Koning die in 1229 Mallorca bevrijdde van Arabierse bezetting. Het beeld bestaat uit 3 delen; een 20 meter hoge stenen paal, een stenen beeld van Jaume I en een goudgekleurd beeld van zijn paard. Dit herdenkingsbeeld kun je letterlijk en figuurlijk niet missen wanneer je Salou bezoekt. Het bevind zich namelijk recht in het midden van de boulevard.

Uitgaan

Salou heeft misschien wel bijna geen bezienswaardigheden, wat het wel heeft is een gigantisch aantal clubs, bars en discotheken. Het nachtleven hier is dan ook alles behalve saai.

Snoepy’s

Een van de grootste discotheken van Salou is Snoepy’s. Snoepy’s bestaat uit 4 zalen die elk weer iets anders te bieden hebben. Zo word er in de grote hoofdzaal bijna uitsluitend electro en house gedraaid, vind je in een tweede kleinere zaal de beste top 40 muziek en is er buiten een klein terrasje waar je onder het genot van een heerlijk drankje even bij kunt komen. Tot slot is er nog een andere zaal welke alleen beschikbaar is voor VIP en dus niet betaalbaar is voor de meeste onder ons.

Snoepy’s organiseert veel verschillende feesten. Zo is er een wekelijkse schuimparty maar echt belangrijk is de Holland Party die elke week plaatsvind. Hierbij kleurt heel Snoepy’s oranje en komen er Nederlandse dj’s draaien waaronder feest dj Ruud en Billy de Kit.

Meer weten over Salou? klik hier!

Cambrils

6 km ten zuiden van Salou ligt Cambrils. Cambrils is, in tegenstelling tot Salou, een erg rustige stad met slechts enkele discotheken. Dit betekent echter niet dat het een saaie stad is. Zo kun je aan de stranden van Cambrils diverse watersporten beoefenen waaronder zwemmen, zeilen, windsurfen, vissen en diepzeeduiken. Maar ook aan land is er zat te beleven. Zo kun je heerlijk uiteten aan de gezellige boulevard van Cambrils. Hier springen vooral de Catalaanse visgerechten er bovenuit. Cambrils is tenslotte van oorsprong een echte vissersstad. De vis komt dan ook nog steeds elke ochtend vers uit de haven. Hier vind je elke ochtend een kleine vismarkt waar de meeste restaurants hun vis halen. En het mooie is dat ook jij kunt hier bij kunt zijn.

Strand

Ben jij een toerist die het op vakantie vooral om strand gaat? nou, dan ben je in Cambrils aan het juiste adres. De stad heeft namelijk beschikking over maar liefst negen stranden samen negen kilometer lang. En deze zijn nog van goede kwaliteit ook. Zo hebben alle negen stranden een blauwe vlag gekregen, het symbool van een schoon en veilig strand.

Platja Prat d’en Forès

Het populairste strand van Cambrils is het Platja Prat d’en Forès. Dit strand ligt het dichts bij het centrum, ligt aan de boulevard en is van alle voorzieningen voorzien. Perfect dus voor een relaxt dagje strand. Echter kan het Platja Prat d’en Forès hierdoor best wel eens erg druk zijn. Heb jij dit liever niet dan kun je terecht op het Platja de l’Ardiaca. Dit strand ligt aan de buitenkant van Cambrils en is daardoor een stuk rustiger.

Bezienswaardigheden

Fan van geschiedenis en cultuur? Ook dan is Cambrils een aanrader. Hier vind je de restanten van een Romeinse Vila, een 12e eeuws stadscentrum vol van de smalle straatjes en een aantal interessante middeleeuwse bouwwerken.

Torre del Port

De bekendste bezienswaardigheid van Cambrils is zonder twijfel de Torre del Port. Deze ronde toren vind je terug op bijna elke foto van de stad en dat is niet voor niets. De Torre del Port ligt, zoals de naam al verklapt, aan de haven van Cambrils. De toren is gebouwd in de 17e eeuw om de haven te verdedigen tegen piraten maar is tegenwoordig een toeristische trekpleister. De Torre del Port is van binnen te bezoeken.

Dit waren de 6 beste steden aan de Costa Dorada. En, heb jij je droombestemming kunnen vinden?

Video Costa Dorada

Beste hotels aan de Costa Dorada

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels aan de Costa Dorada, staat er wat voor je tussen?

Belangrijkste bron = Royalcostadorada.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.