Puerto de Alcudia

Puerto de Alcudia is een van de meest diverse steden op Mallorca. het heeft een van de mooiste stranden in de Balearen, veel bezienswaardigheden en genoeg boeiende activiteiten om je nooit te vervelen. Alles dus!

Strand en boulevard

Puerto de Alcudia heeft een van de beste stranden op Mallorca. Het strand is kilometers lang, bestaand uit fijn, wit zand en is tot wel 100 meter breed (dat is breder dan een voetbalveld lang is). Door de gigantische breedte kom je nooit ruimte tekort, je hoeft dus niet vroeg op te staan voor een goede plek, en er is ruimte zat om met de bal te spelen. Het strand heeft daarbij ook een blauwe vlag gekregen, wat betekent dat het veilig, schoon en milieuvriendelijk is, en het is ook nog eens kindvriendelijk. Het water loopt geleidelijk af in zee, fijn voor kleine kinderen. Het zand is perfect voor het maken van zandkastelen. Én er worden diverse (kinder)activiteiten georganiseerd.

Maar het strand heeft nog veel meer te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een boottocht maken en jetskiën. Daarnaast is het strand perfect voor als je lekker bruin wilt worden, overal vind je ligbedden met parasols. Al is het strand nog zo breed word het toch redelijk druk in het hoogseizoen, niet druk als in ‘geen plaats om je handdoek neer te leggen druk’ maar gewoon druk. Dan raad ik aan om even naar het oosten te lopen, daar is het iets minder druk.

Boulevard

Al met al is dit een fantastisch strand. En bij een goed strand hoort natuurlijk een goede boulevard, en dat is in dit geval ook zo. Langs dit prachtige strand loopt een net zo  indrukwekkende boulevard, met winkeltjes en lokale restaurants in overschot. Van lokale vis naar ‘gewoon’ een zak friet, van een heerlijk ijsje naar een verkoelende cocktail en van een rubberbootje naar een leuk souvenir voor thuis, op deze boulevard vind je alles.

bezienswaardigheden

Een paar kilometer boven Puerto de Alcudia ligt gewoon Alcudia. De stad is al behoorlijk oud en heeft een boeiende geschiedenis. Alcudia is gesticht door de Romeinen en was jaren een belangrijke vestiging. De stad heette van oorsprong Pollentia, maar is vernoemd tot al Kudia tijdens de Arabische verovering van Mallorca. Al Kudia is Arabisch voor ‘op de heuvel’, die naam heeft het nu nog steeds. Rond de 13e eeuw kwam Alcudia in handen van de Spanjaarden. Die bouwden een muur om de stad, evenals twee kerken, een aantal herenhuizen en van die klassieke smalle steegjes. Daarbij heeft ook nog de Renaissance invloed gehad op het historische uiterlijk van de stad.

Romeinen

De Romeinen hebben een paar mooie bezienswaardigheden achtergelaten. Zoals de stadspoort van Alcudia. Deze is zo populair dat ie het symbool van de stad geworden is. Maar de Romeinen hebben nog meer nagelaten. Buiten de Spaanse stadsmuur ligt een echt Romeins amfitheater! Al is het wel het kleinste amfitheater van Spanje, het is toch een spectaculair bouwwerk. Vanuit het amfitheater heb je een mooi  uitzicht op zee. Verder liggen buiten de stad hier en daar een paar Romeinse Ruïnes en in de stad zelf een aantal Romeinse huizen. In het Museo Monográfico worden voorwerpen uit de Romeinse tijd tentoongesteld.

Spanjaarden

Naast de Romeinen hebben ook de Spanjaarden een hele hoop nagelaten, en niet zo’n beetje ook. Het bekendst is natuurlijk de 13de eeuwse stadsmuur. Deze heeft wel 27 wachttorens en op de muur kun je lopen. De meeste andere Spaanse gebouwen liggen binnen deze muur, zoals Sant Jaume kerk. Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw en in neogotische stijl. Verder vind je er een paar oude herenhuizen, evenals  leuke winkeltjes en restaurants. Buiten de stadsmuren onderweg naar Puerto de Alcudia ligt de Oratorio de Santa Anna, een 13de eeuwse kerk. Ook zeker een bezoekje waard.

Activiteiten

Je hoeft je niet te vervelen in Puerto de Alcudia. In en rond de stad valt van alles te beleven. Denk maar aan watersport. Aan de kust van Puerto de Alcudia kun je zeilen, kitesurfen, jetskiën en wakeboarden. Daarnaast kun je een tochtje varen met een toeristische boot of zelf een waterfiets of kajak huren. Verder heeft Puerto de Alcudia ook een waterpark, Hidropark. Dit aquapark heeft 15 glijbanen en een golfbad, maar heeft ook diverse activiteiten op het droge. Er is een minigolf baan, een groot springkussen en je kunt er zelfs paintballen. Overige activiteiten zijn; een fiets huren, wandelen, een natuurpark bezoeken en paardrijden.

Uitgaan

Iets dat je overal in Mallorca tegenkomt is het bijzondere nachtleven, Puerto de Alcudia is geen uitzondering op die regel. Al is de stad wat rustiger dan steden zoals Palma is er zat te beleven. Er zijn cocktailbars, Ierse pubs, Duitse bars en genoeg discotheken. Een van de populairste bars in Puerto de Alcudia is Prince of Wales. Dit is mede door de variatie van de muziek, de lekkere cocktails en de gezellige sfeer. Een andere grote naam onder de toeristen is Goodfellas Music bar. Dit is een bar en club, mede bekend om de karaokeavonden. Hier kun je muziek aanvragen bij de dj. Verder is er nog The Tavern Irisch pub, een gezellige strandtent aan de boulevard. Tot slot komen we aan bij Banana club, hier word tot de vroege uurtjes door gedanst.

Restaurants

Puerto de Alcudia heeft restaurants genoeg, en nog divers ook. Spaanse tapas kom je bijna overal tegen. Maar ook Chinees, Italiaans, Frans, Thais en Amerikaans eten zijn in de stad aanwezig. De duurste restaurants bevinden zich rond de haven, meer de stad in zijn de prijzen wat milder.

Video Puerto de Alcudia

Meer steden in de Balearen:

Alle reden om te gaan dus :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.