Palamos

Palamos is een vrij rustige stad gelegen aan de Costa Brava en is daarom vooral bestemd voor gezinnen met kinderen , al kun je hier ook terecht als je met een groep vrienden op vakantie bent. Er zijn een aantal discotheken en clubs in Palamos, maar dat zijn niet van die grote zoals in Lloret de mar. Echter kun je vanuit Palamos uitstapjes maken naar veel andere steden zoals Figueres (60 km), Gerona (45 km), Palafrugell (10 km), Lloret de Mar (50 km), Blanes (58 km), (Barcelona (116 km) en nog veel meer. In deze steden vind je bijzondere bezienswaardigheden, geweldige activiteiten, grote discotheken, grote winkelcentra en fantastische evenementen. Nu is Palamos zelf ook niet saai hoor, alleen wel wat rustiger. In het centrum vind je genoeg leuke winkeltjes en restaurants en er is zelfs een wekelijkse markt waar je o.a. vers fruit kunt kopen. Deze markt vind je op de boulevard.

Palamos

Boulevard

Elke kustplaats heeft een boulevard, en Palamos is daar geen uitzondering op. Op deze boulevard vind je werkelijk alles. Je kunt hier heerlijk uit eten in diverse Spaanse, maar ook Duitse, Italiaanse en Engelse restaurants. Vooral vis kom je bijna overal tegen, de vis komt namelijk elke dag vers vanuit de haven, maar ok andere zeevruchten zijn een aanrader. Naast restaurants vind je ook allerlei winkels op de boulevard. Hier kun je werkelijk van alles kopen, souvenirs, fruit, speelgoed, kleding, noem het maar op. Dit en meer vind je ook op de wekelijkse markt, je kunt het zo gek niet bedenken of je vind het hier, mooie stenen en schelpen, handgemaakt houtwerk of sieraden, alles dus. Ook vind je hier en daar een aantal clubs op de boulevard, maar meer hierover later.

Strand

Platja gran de Palamos

Deze boulevard loopt langs het Platja Gran de Palamos. Het Platja Gran de Palamos is een breed zandstrand met een aflopende kust en strandbedden te huur. Het water is redelijk helder en hier en daar vind je een paar rotsen, neem dus je duikbril mee. Al ga je hier geen tientalen soorten vissen en waterplanten tegenkomen is het wel leuk om een duik te nemen. Als je echter echt goed wil duiken, ergens waar wel tientalen soorten vissen en waterplanten tegenkomen moet je ergens anders heen, zoals de Medes eilanden in L’estartit. Dit is echter maar een van vele plekken waar dit mogelijk is. Maar weer even terug naar het Platja Gran, dit is namelijk het strand waar jij het meest gaat zijn mocht je Palamos bezoeken. Dit komt door de centrale ligging ervan. Dit is trouwens een erg kindvriendelijk strand. Het Platja Gran de Palamos heeft meestal geen hoge golven, heeft een langzaam aflopende kust, heeft strandbewaking en het zand is fijn om in te spelen.

Cala de la Fosca

Ten westen van het Platja Gran de Palamos ligt het Cala de la Fosca. Het Cala de la Fosca is een stuk kleiner dan het Platja Gran en heeft een grote rots in het midden die het strand in tweeën splits. Dit is ook de reden waarom het een Cala is, en niet een Platja. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent Cala namelijk ‘kleine kust met rotsen’. Het Cala de la Fosca is verder niet zo heel anders dan het Platja Gran de Palamos, zo zijn alle nodige voorzieningen zoals winkels, ligbedden, douches en wc’s gewoon aanwezig. Het is wel wat rustiger dan het Platja Gran, vooral door de iets-minder-centrale ligging.

Overige stranden

En dan zijn er nog Platja de Castell en La Cala S’Alguer. Deze stranden liggen aan de randen van Palamos en zijn daardoor veel rustiger. Deze twee lijken trouwens totaal niet op elkaar, het Platja de Castell is een breed zandstrand met veel natuur eromheen, terwijl het Cala S’Alguer een wat meer rotsachtiger kustje is (een echte cala dus). Hier kun je overigens goed duiken

Aan stranden geen gebrek in Palamos, dus kies maar waar jou voorkeur ligt.

Cala S'Alguer
Cala S’Alguer

Activiteiten

Er is van alles te doen in Palamos. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht maken langs de kust rond Palamos. Dit kun je doen door mee te gaan op een glasbodemboot of je kunt een waterfiets huren. De glasbodemboot stopt af en toe bij leuke kusten en baaitjes zodat je een duik kan nemen, terwijl je met een waterfiets zelf bepaald waar en wanneer je stopt. Dit is een leuke activiteit voor jong en oud en duurt zo’n 2 uur, al kan het korter/langer als je wilt.

Fietsen

Of wat dacht je van een gewone fiets i.p.v. een waterfiets? Rond Palamos zijn genoeg leuke fietspaden om je tweewieler mee naar toe te nemen. Dat kan ook als je zonder fiets op vakantie bent, je kunt er eentje huren aan de boulevard voor maar een paar euro. Verschillende fietspaden brengen je door de natuur, langs andere steden of langs bezienswaardigheden. Fietsen is daarom een goede manier om de omgeving te ontdekken, bovendien blijf je fit. En je hoeft niet perse te fietsen, lopen en hardlopen kan ook, er zijn genoeg routes. En als je al gaat fietsen, wandelen of hardlopen doe dat dan vroeg in de ochtend of s ’avonds, dan is het namelijk minder warm. Mijn voorkeur gaat naar s’ochtends omdat het dan rustiger is en je in de avond nog gewoon kan stappen. En vergeet niet voldoende water mee te nemen!

Museu de la Pesca

Een andere leuke activiteit is het Museu de la Pesca, een visserijmuseum gelegen aan de haven van Palamos. In dit museum vind je alles over de oude visserij in Palamos en de Costa Brava. Binnen liggen oude voorwerpen zoals netten, maar ook schaalmodellen van oude boten en de manier van vissen. Maar het blijft niet bij schaalmodellen, midden in het museum staat namelijk een hele zeilboot van zo’n 100 – 200 jaar oud! Deze is in goede staat en is van alle kanten te bekijken, ook van boven. Verder is er nog een aparte ruimte waar alle soorten vissen te zien zijn die toen gevist werden. Daarnaast kun je ook vis kopen hier, vers vanuit de haven. Al met al raad ik een bezoekje zeker aan, vooral als het weer een keer tegenvalt. Een bezoekje kost 5 euro per persoon en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Museu de la Pesca

Uitgaan

Uitgaan in Palamos? Ja, dat kan. Je kunt naar een club of discotheek in Palamos, maar het zijn er niet veel en ze zijn niet al te groot. Het is er wel erg gezellig en niet heel duur. Als je echter echt los wil gaan in een grote discotheek zoals die in Lloret de Mar, ga dan gewoon naar Lloret de Mar. Het is maar een klein uurtje rijden en er rijden bussen van en naar. Ook andere grote uitgaanssteden zoals Blanes, Figueres en Roses zijn binnen een uur met het openbaar vervoer te bereiken. Het hangt dus helemaal van jou af, heb je liever een kleine, gezellige discotheek dicht bij huis of ga je liever naar Lloret de Mar voor het echte nachtleven? De keus is aan jou.

Bezienswaardigheden

Rond Palamos valt van alles te bezichtigen, dus hier een lijst met de beste bezienswaardigheden in de buurt van Palamos:

Tamariu

Tamariu is een dorpje dicht bij Palamos met een bijzonder strand. het is namelijk een van de schoonste stranden van Europa! Er hangt dan ook een blauwe vlag boven het strand, het symbool voor een schoon, veilig en milieuvriendelijk strand. langs dit strand loopt een kleine boulevard met enkele horeca gelegenheden van hoge kwaliteit. Verder bevind zich er geen hoogbouw in het dorpje, alleen klassieke witte huisjes. Tamariu is dan ook zeker een aanrader, vooral omdat het maar een kwartiertje rijden is!

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí is een sfeervol dorpje op zo’n 6 km van L’estartit. Vooral mooi is het prachtige dorpsplein Plaça de la Vila. Hier liggen veel winkeltjes en terrasjes en is er een wekelijkse markt. Rond dit plein bevinden zich vele smalle steegjes met huizen gebouwd vanaf de 13e eeuw.

Montgrí Castle

Vlakbij Torroella de Montgrí ligt Montgrí Castle. Dit middeleeuwse kasteel ziet er precies uit zoals een 5 jarige er een zou tekenen. Het is een vierkant kasteel met vier ronde torens bij de hoeken, staat op een heuvel en is grijs gekleurd. Over dat ‘staat op een heuvel’ deel, de enige manier om het kasteel te bereiken is door te klimmen. Als je vanaf Torroella de Montgrí naar Montgrí Castle toe zou lopen zou je er 45 minuten over doen en in totaal bijna 300 meter klimmen, al liggen ze maar 1.5 km van elkaar. Het is de moeite wel waard.

Montgri Castle Palamos

Pals

Pals is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen aan de Costa Brava en ligt net als de meeste andere middeleeuwse dorpen op een heuvel, vroeger was dit strategisch, nu zorgt het voor de perfecte instagram foto. Deze kun je nemen vanaf het Mirador Josep Pla, een uitkijkpunt. Maar Pals heeft nog veel meer te bieden. Binnen in de stad ga je je ogen niet kunnen geloven, zo adembenemd mooi kan Pals zijn. In de oude binnen stad is elk huis nog precies zoals het 800 jaar geleden was, het lijkt wel of de tijd stil heeft gestaan.

Pals Palamos

Video Palamos

Meer lezen over de Costa Brava?

Beste hotels in Palamos

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in Palamos, staat er wat voor je tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.