L’ escala

L ‘escala is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste toeristensteden in het noorden van Spanje. Dit is niet voor niets natuurlijk. De stad heeft een prachtige omgeving, een aantal mooie stranden en sinds kort ook een hoop leuke clubs. Het toerisme in de stad bestaat voornamelijk uit Spanjaarden en Engelsen, gevolgd door Duitsers, Fransen en Nederlanders.

L’escala is van oorsprong een vissersdorpje en dit is, alhoewel het meeste geld tegenwoordig van het toerisme komt, nog goed te zien. L’escala staat bekend om haar ansjovis die elke ochtend vers uit de haven wordt gehaald. De ‘Anxoves de L’escala’ vind je hier in bijna elk restaurant.

l'escala

Bezienswaardigheden

De geschiedenis van L’escala is lang en boeiend. Meer dan 2500 jaar geleden stond er al een grote handelstad in de regio. Later lag het gebied onder controle van de Romeinen, de Moren en de Spanjaarden. Veel van deze geschiedenis is nog goed terug te zien, zoals bijvoorbeeld in de Ruïnes d’Empúries.

Ruïnes d’Empúries

In het noorden van L’escala vind je de Ruïnes d’Empúries. Dit zijn overblijfselen van de aller eerste Griekse colonie op het Spaanse vasteland. 200 jaar na de stichting van de stad kwam de plaats in handen van de Romeinen, waar de stad nog verder groeide. Het tragische eind van de stad kwam een kleine 1000 jaar later, toen de Moren de stad plunderden.

De Ruïnes d’Empúries zijn een van de best bewaarde vloerplannen uit hun tijd. In het centrum van L’ escala vind je een Museum dat hierover gaat. In dit museum vind je ook een oud beeld van de Griekse god Asclepius, god van de geneeskunde. Het beeld is meer dan 2000 jaar oud.

Ruïnes d'Empúries

Montgrí natuurgebied

Ten zuiden van L’escala ligt het enorme Montgrí beschermd natuurgebied. Dit park omvat maar liefst 12,000 hectare en bestaat uit het Montgrí natuurpark, de Massís del Montgrí bergketen en de Medes eilanden. Het gebied heeft een prachtige flora en fauna en is de thuisbasis van maar liefst 190 verschillende vogelsoorten, waaronder de havikarend.

Torroella de Montgrí

Aan de voet van de Massís del Montgrí ligt het sfeervolle dorpje Torroella de Montgrí. Een van de mooiste delen van deze stad is het prachtige dorpsplein Plaça de la Vila, waar veel leuke winkeltjes en terrasjes zijn. Rond dit plein bevinden zich vele smalle steegjes met 13e eeuwse huizen.

Església de Sant Genís

Vlakbij het Plaça de la Vila ligt de gotische kerk Església de Sant Genís. Dit bouwwerk dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd in dezelfde stijl als de kathedraal van Girona. Església de Sant Genís is te herkennen aan de twee voorste torens, het zes-hoekige dak en de 10 pilaren die het gebouw ondersteuen. De kerk is van binnen te bekijken.

Torroella de Montgrí

Montgrí Castle

Aan de top van de Massís del Montgrí ligt Montgrí Castle. Een middeleeuwse kasteel dat er precies zo uit ziet zoals een 5 jarige er een zou tekenen. Het is een vierkant kasteel met vier ronde torens in alle hoeken en is grijs gekleurd.

Montgrí Castle is best moeilijk te bereiken. Doordat het kasteel zo hoog ligt is het onmogelijk om er met een auto te komen. Je enige optie is dan om op de voet te gaan vanuit Torroella de Montgrí. Tijdens deze wandeling klim je maar liefst 250 meter, waar je zo’n 45 minuten over doet.

Deze klim is het echter wel waard. Het kasteel is mooi en is van binnen te bekijken. Maar nog mooier is het uitzicht dat je vanaf deze hoogte hebt. Vaanf hier heb je zicht op het hele Montgrí natuurgebied, l’estartit, de Medes eilanden, L’escala en de baai van Roses.

Benieuwd naar meer bezienswaardigheden aan de Costa Brava? Klik hier!

Montgrí Castle

Strand

L’escala heeft een erg ruige kust. Maar tussen de grote rotsen liggen kleine baaitjes met zand, of cala’s, zoals ze in het Spaans genoemd worden. Dit is overigens waar L’escala haar naam aan te danken heeft.

Platja de Riells

Van deze cala’s zijn er 6, welke tussen de 40 en 750 meter groot zijn. De grootste cala is het Platja de Riells. Dit is het hoofdstrand van L’escala en ligt vlakbij de haven. Het strand bestaat uit redelijk korrelig zand en is over het algemeen vrij rustig. Om het strand heen liggen talloze restaurants met een groot plein. S’avonds is dit plein een van de drukste plekken in de stad.

La Platja

Het populairste strand van L’escala is La Platja. Deze cala is maar 150 meter groot en ligt in het noorden van de stad.

Cala Montgó

In het uiterste oosten van de stad ligt het op een na grootste strand van de stad, Cala Montgó.

l'escala strand
La Platja

Een avond uit in L’escala

L’escala is al een erg leuke stad, maar zodra het donker word, word de stad nog veel leuker! Dan gaan de lichten aan, de bars open, raken de terrasjes vol en komt iedereen naar de boulevard.

Uiteten

Op vakantie wil je natuurlijk heerlijk kunnen eten. Spanje staat immers bekend om de verse vis, de heerlijke tapas en natuurlijk de traditionele paella. En aangezien L’escala van oorsprong een vissersdorpje is kun je ook hier van deze heerlijke gerechten genieten.

Maar er is meer keus dan dat. Door de vele internationale toeristen die elk jaar de stad bezoeken vind je hier ook restaurants met Duitse worst, Ierse pubs en een Belgische patatzaak.

De meeste visrestaurants in L’escala vind je aan de boulevard, terwijl de kleine tapasbars vooral in het centrum te vinden zijn.

Uitgaan

Alhoewel L’escala lang niet zoveel clubs, bars of discotheken heeft als veel andere steden kun je je er nog wel prima vermaken. Je komt in L’escala voornamelijk bars tegen met hier en daar een club. Deze vind je op de pleinen van La Platja en het Platja de Riells en in het centrum. 2 van de populairste bars van L’escala zijn Bar Bodega en Waikiki cala Montgó

Zijn deze bars niet genoeg voor je kun je een taxi nemen naar de grote uitgaansstad Lloret de mar, dat maar 45 km van L’escala af ligt.

L'escala

Activiteiten

Als je op vakantie bent wil je je natuurlijk nooit vervelen, en dat hoeft ook niet. Er is in L’escala namelijk een hoop te doen.

Snorkelen bij de Medes eilanden

Tegenover het vlakbij gelegen L’estartit liggen de Medes eilanden. Rond deze eilanden leven wel 1.300 soorten vissen en planten waaronder rood koraal, tandbaarzen en kreeften. Het kan dus wel leuk zijn om mee te gaan met een snorkel tour

In deze tour ga je in een kleine groep van 8 tot 10 mensen in het water met je gids, die je de beste plekken toont om vissen te zien. Na 50 minuten snorkelen keer je terug naar de boot, waar je tijd hebt om te zwemmen of aan boord te ontspannen. Tenslotte maak je een korte boottocht om de eilanden, om vervolgens terug te keren naar de haven, waar de tour eindigt. kaartjes kosten € 35 en koop je hier het goedkoopst.

Medes eilanden l'estartit

Het grootste aquapark van Europa!

Het is echt waar, vlakbij L’ecala ligt het grootste water park van Europa. De oppervlakte van maarliefst 140,000 m2 is wat Water World Lloret de mar die titel geeft. En die ruimte hebben ze goed besteed. Water World telt namelijk 21 attracties, 6 restaurants, een picknick plek, genoeg ligplaatsen en zelfs een bungeejumptouw. De attracties worden opgedeeld in 3 categorieën: voor kinderen (3), voor familie (13) en gedurfd (5), voor ieder wat wils dus. De beste attracties voor kinderen zijn ‘Kiddie island’ en ‘kids water world’, 2 kleine waterspeeltuinen met glijbanen, waterkanonnen en een mini rivier.

Meer attracties

3 attracties die iedereen wel leuk zou vinden zijn ‘water mountain’, ‘speed slides’ en het golven bad. ‘Water mountain’ is een lange glijbaan waar je in een ponton met 1 of 2 mensen omhoog en omlaag, naar links en naar rechts en van licht naar donker word geslingerd. Bovendien is het met zijn 250 meter de grootste wildwaterbaan van Europa. ‘Water slides’ is dan weer net wat anders. Hier ga je op een rubbermatje met hoge snelheid naar beneden. En dan heb je nog het golven bad, een groot zwembad geschikt voor iedereen waar je lekker kunt relaxen waar de golven laag zijn of los kunt gaan waar de golven tot 2 meter hoog reiken.

En dan heb je nog de gedurfde glijbanen. Dit zijn de ‘Kamikaces’, ‘Storm’, ‘X-treme mountain’, ‘speed furious’ en ‘Huricanes’. Deze waterglijbanen zijn allemaal uniek en geweldig om vanaf te glijden.

prijzen en Toegang

Toegang kost €35 per volwassene en €20 per kind tussen 80 en 120 cm. Kinderen onder de 80 cm en 65 plussers mogen gratis naar binnen. Koop hier je kaartjes

Steden in de buurt

L’estartit15 km
Empuriabrava20 km
Figueres25 km
Roses26 km
Girona42 km
Lloret de Mar78 km
Barcelona140 km

Video L’escala

Beste hotels in L’escala

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in L’escala, staat er wat voor je tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.