Alles over Altafulla

15 km ten noorden van het grote Tarragona ligt het rustige Altafulla, een klein stadje met een mooi strand en een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Doordat de stad zo rustig is is het perfect voor een vakantie met je kinderen of ouders. Je zult hier dus niet gauw een discotheek tegenkomen, daarvoor zou je naar La Pineda of Salou moeten gaan. Wat Altafulla wél heeft is een mooi strand, een gezzelige boulevard en centrum een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Altafulla

Strand

Altafulla heeft een erg mooi strand bestaand uit fijn wit zand. Het zogenoemde platja d’ Altafulla 1100 meter lang en slechts 20 meter breed. Daarmee is het een van de smalste stadsranden van de Costa Dorada. Echter is dit gelukkig geen groot probleem, omdat Altafulla niet een erg toeristische stad is.

Het platja d’ Altafulla is van alle benodigdheden voorzien. Zo vind je hier douches, wc’s, strandwachten en watersportfaciliteiten waaronder duiken en . De strandwachten gecombineerd met het fijne zand, rustig aflopende kust en het rustige water maken het een erg kindvriendelijk strand en dus perfect voor een vakantie met kleine kinderen. En naast kindvriendelijkheid kun je ook rekenen op rolstoelvriendelijkheid. Zo zijn er genoeg speciale wegen van en naar het strand voor rolstoelgebruikers.

Boulevard

Door het gebrek aan toeristen is ook de boulevard van Altafulla erg smal. Hier vind je dus geen tientallen restaurants en winkeltjes zoals je op de meeste andere boulevards zou verwachten. In plaats daarvan heeft Altafulla een bescheiden boulevard bestaand uitsluitend uit laagbouw en witte huisjes, overigens kun je hier nog wel heerlijk uiteten.

Bezienswaardigheden rond Altafulla

Altafulla is een echte aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. De stad zit namelijk vol van bezienswaardigheden en andere culturele activiteiten. Zo vind je in het centrum van de stad een middeleeuws kasteel. Dit kasteel is het Castillo de Altafulla. Het Castillo de Altafulla is gebouwd in de 11e eeuw en is heel goed bewaard gebleven.

Vila Closa

Een eindje verderop ligt Vila Closa, het oude stadscentrum van Altafulla. Het Vila Closa dateert evenals Castillo Altafulla uit de 11e eeuw en bestaat uit een aantal oude gebouwen langs smalle straatjes en een paar gezellige pleintjes. Het grootste van die pleintjes is het Villa El Munts. Hier kun je heerlijk uiteten in een van de vele restaurantjes.

Vila Romana

Net buiten Altafulla ligt het Villa Romana Dels Munts. Dit zijn de restanten van een eeuwenoude Romeinse Vila. En niet zomaar eentje, het is een van belangrijkste archeologische Romeinse sites in heel Catalonië! De villa werd gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus en was vroeger eigendom van een Romeinse veldheer. Binnen zijn er mooie muurschilderingen te zien en is er een prachtige mozaïeken gang die de kamers van de bewoners verbond. Verder vind je hier nog onderdelen van een oud standbeeld (waarschijnlijk van een godin), een waterreservoir en een aantal thermale baden. Toegang tot het Vila Romana kost slechts €2 p.p. en er is een Engelse gids bij. En om je bezoek helemaal af te maken kun je nog langs het bijbehorende museum.

De grote Tarragona kathedraal

Deze volgende bezienswaardigheid ligt in het grote en cultuurrijke Tarragona en op slechts 20 minuten rijden vanuit Altafulla. ‘Tarragona Cathedral’ is een grote kathedraal gebouwd tussen de 12de tot begin 14de eeuw. Het gebouw is 110 meter lang, tot wel 55 meter breed en tot wel 26 meter hoog. Voor de kathedraal vind je een groot plein met daarachter een lange winkelstraat.

Tarragona Cathedral Buiten

Door de lange bouwtijd van het gebouw is de kathedraal een combinatie van meerdere bouwstijlen. Zo begon de bouw in Romaanse stijl maar is het uiteindelijk vooral een Gotische kathedraal geworden. Deze combinatie van bouwstijlen is van buiten nog goed te zien. Dit merk je vooral goed bij de hoofdingang. Zo is de grote middelste deur met zijn grote bogen en beelden een echte Gotische en zijn de 2 meer bescheiden ingangen aan de buitenkanten klassieke Romeinse ingangen.

Tarragona Cathedral Binnen

Als je door deze ingangen Tarragona Cathedral binnenloopt kom je meteen terecht in de grote hoofdzaal. Opvallendst aan deze zaal zijn de 2 rijen van gigantische pilaren die de kathedraal ondersteunen. Verder vind je in deze ruimte een enorme orgel en een grandioos gouden altaar. Buiten de hoofdzaal is er in de kathedraal nog een ridderzaal, zijn er meerdere gebedskamers met beelden, kroonluchters, koepels en orgels en is er een prachtige binnentuin met meerdere fonteinen en versierde forums.

Museum

Wat ook in de kathedraal ligt is het Museo Diocesano. Dit museum gaat voornamelijk over het Christelijke geloof maar ook de geschiedenis van de Kathedraal en Tarragona zijn grote onderwerpen. In totaal vind je in het Museo Diocesano meer dan 11 duizend religieuze kunstwerken waaronder beelden, schilderijen en zilverwerk.

Al met al is een bezoek aan Tarragona Cathedral een echte aanrader. Entree voor de kathedraal kost €8 voor volwassenen en €6 voor kinderen . Entree voor het Museo Diocesano kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen en voor maar €3 extra heb je daar een gids bij.

Wat is er te doen in Altafulla?

Als je op vakantie bent wil je je natuurlijk niet vervelen, en dat hoeft ook niet. In en rond Altafulla is er namelijk zóveel te doen! Zo kun je kiezen uit meerdere water- en pretparken, kun je verschillende musea bezoeken of zelfs golfen! Maar dit is allemaal natuurlijk veels te veel om in dit artiekel te zetten. Daarom focus ik me nu alleen op de leukste en dichtsbijzijnde activiteiten. Mocht je toch benieuwd zijn naar meer lees dan dit artiekel over alle activieteiten aan de Costa Dorada. Maar voor nu dus alleen Altafulla.

1. Bezoek een aquapark

Waterparken zijn een leuke manier om eens iets anders te doen dan alleen maar strand tijdens je vakantie. Aan de Costa Dorada liggen er drie, Aquopolis in La Pineda, PortAventura in Salou en Aqualeon in Albinyana. Allemaal staan ze garant voor een leuke dag voor jong en oud, maar wij gaan het vandaag hebben over Caribe Aquatic Park in Salou.

Caribe Aquatic Park

Dit waterpark ligt in Salou op slechts 25 minuten rijden van Altafulla en is het grootste aquapark aan de Costa Dorada. Caribe Aquatic Park heeft 17 attracties in totaal waarvan het merendeel in de gematigde zone ligt. Dit maakt Caribe Aquatic Park ideaal voor een bezoek met kinderen tussen 8 en 16 jaar. Wil echter met een groepje vrienden naar een Aquapark dan is Aquopolis een betere keuze.

Leukste attracties

Caribe Aquatic Park heeft zoals ik al eerder zei 17 attracties, en dat zijn er natuurlijk teveel om allemaal apart op te noemen. Daarom heb ik een lijst van de 5 leukste glijbanen samengesteld.

We beginnen deze lijst met El Torrente. Van deze glijbaan ga je met tot wel 4 personen in een grote opblaasboot. El Torrente is een hele lange en brede glijbaan waarin je de hele tijd heen en weer geslingerd zult worden.

Als tweede komen we aan bij Barracuda. Hier ga je op een ponton met 2 personen naar beneden van een glijbaan vergelijkbaar aan El Torrente. Verschillen zijn er echter wel, Barracuda is veel nauwer en maakt veel meer bochten.

Als derde op deze lijst komen we aan bij Tropische cycloon. Dit is de op een na snelste glijbaan van Caribe Aquatic Park en dit behaald de glijbaan door zijn beginhoogte van 20 meter. Een vrije val is het echter niet, Tropische cycloon heeft best grote hellingen maar deze worden onderbroken door kleine tussenposes die je een beetje afslomen.

Wil je echter van een echte vrije val af dan moet je Koning Khajuna. Koning Khajuna is 31 meter hoog en dat in combinatie met een helling van 55 graden zorgt voor topsnelheden van tot wel 6 meter per seconde! Durf jij het aan?

En tot slot komen we aan bij de Tyfoon. De Tyfoon lijkt op het eerste gezicht op een normale glijbaan maar dit veranderd zodra je het einde ziet. De Tyfoon eindigt namelijk met een vrije val.

Tickets voor Caribe aquatic park kosten €29 voor volwassenen en €23 voor kinderen. Voor meer info bezoek Caribeaquaticpark.es

Golfen in Tarragona

Iemand die zegt dat golf saai is heeft het goed mis. Golf is namelijk heel leuk en kan door iedereen gespeeld worden. En mocht je het ooit willen proberen dan is vakantie het perfecte moment, en gelukkig voor jou ligt er een heel goeie golfbaan op slechts … km afstand van … . Golf Costa Daurada heeft 18 holes met elk weer een unieke uitdaging. Mocht je echter nog een beetje twijfelen aan je golf kwaliteiten is er een klein oefenterrein waar je nog even kunt oefenen voor je de echte baan op gaat. Mocht je nog niet overtuigt zijn dan weet ik denk ik wel iets om je over de streep te trekken: je krijgt de kans in een golfkarretje te rijden. Geef toe, je hebt hel altijd al gewild.

Nog een voordeel van golf: het is heel goedkoop. Zo besteed je aan een hele dag golfen met 4 personen slechts €55. En mocht golf toch niet jou ding zijn kun je ook nog tennis, paddle en pitch & put spelen in Tarragona. Voor meer informatie klik hier.

Bezoek romantisch museum Can Lopis

Als je op vakantie gaat met je partner is dit romantisch uitsapje misschien wel iets voor jou. Het Museu Romantic Can Llopis ligt in Sitges zelf en gaat grotendeels over de romantiek, maar je vind hier ook een hoop voorwerpen uit de 18e eeuw. Het museum bevind zich namelijk in een 18e eeuws huis dat destijds van de Can Llopis familie was. Deze familie behoorde toen een van de rijkste en machtigste in Sitges.

Tegenwoordig is het gebouw dus een museum. En in dit gebouw vind je een muziek kamer, een danskamer, een grote eetkamer, een bibliotheek, een kunstgalerij, meerdere slaapkamers en een prachtige tuin. In deze kamers vind je o.a. oude muziekinstrumenten en klokken, een 18e eeuws bordspel, een aantal schilderijen, een tentoonstelling van de verschillende lichtsystemen gebruikt over de jaren en een gigantische poppencollectie. Voor de rest bestaat het interieur van het museum vooral uit klassieke 19e en 18e eeuwse mobulair.

Video Altafulla

Beste hotels in Altafulla

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in Altafulla, staat er wat voor je tussen?