Top 10 steden aan de Costa Brava

De Costa Brava is de noordelijkste kust van Spanje en is tegenwoordig erg op het toerisme gericht. Steden zoals Lloret de mar en Blanes zijn 2 goede voorbeelden van steden waarbij het toerisme nu de prioriteit heeft. Dat de Costa Brava zo populair is is niet meer dan logisch, deze Costa heeft prachtige natuurlijke stranden, een mooie omgeving en veel indrukwekkende oude bouwwerken. Vila Vella in Tossa de Mar en de Castell den Plaja in Lloret de Mar zijn 2 van vele.

De steden aan de Costa Brava zijn behoorlijk divers. Zo zijn er kustplaatsen waar er de hele nacht door gefeest word, maar ook wat rustigere plaatsen die meer op gezinnen zijn gericht. Daarnaast zijn er ook steden die helemaal niet aan het water liggen maar juist wat hogerop op een heuvel. Deze steden zijn meestal al heel oud en je kunt hier dan ook goed zien hoe mensen vroeger leefden. Dit is ook te zien binnen de stadsmuren/ oudere gedeeltes van sommige steden. Hier vind je de klassieke smalle straatjes, stenen huisjes en soms ook oude kerken.

De beste steden aan de Costa Brava van Noord naar Zuid zijn:

Roses

De Costa Brava kent vele prachtige stranden en die van Roses horen daar zeker bij. Roses heeft in totaal 4km aan strand. Dus of je liever een groot, stedelijk strand hebt met alles erop en eraan hebt, of meer geniet van een wat meer afgelegen baaitje. Roses heeft het allemaal; s de stadstranden van zo’n 2 km lang bestaan uit fijn zand en zijn ondiep, wat handig kan zijn voor gezinnen met (kleine) kinderen. Deze stranden zijn perfect om op te zonnen en te genieten van het warme weer, al kunnen de stranden mede door hun centrale ligging best druk zijn. Langs de stranden loopt een uitgestrekte boulevard.

Aan deze boulevard, en in het centrum, vind je diverse winkeltjes met o.a. souvenirs en kleding. Roses was vroeger, evenals de meeste steden aan de Costa Brava, een vissersdorp. Dit merk je nog goed in de keuken. De vis word nog altijd elke ochtend vers gehaald vanuit de haven. In Roses vind je hier en daar wel een discotheek, maar is over het algemeen een vrij rustige stad…

Lees verder.

Empuriabrava

Empuriabrava is best een unieke stad aan de Costa Brava, Empuriabrava heeft namelijk  de bijnaam ‘het Venetië van Spanje’. Die bijnaam krijg je natuurlijk niet voor niets, dus zou de kustplaats daadwerkelijk vele kanalen hebben die de gewone wegen vervangen? Kun je net als in Venetië met een boot van de ene naar de andere kant van de stad varen? Het antwoord is simpel: ja.

Empuriabrava ligt 30 km van de Franse grens, aan de Costa brava, vlakbij Roses. De kustplaats word ieder jaar druk bezocht en dat is niet zomaar. Empuriabrava is bijvoorbeeld perfect voor een vakantie met kleine kinderen. Zo loopt het water aan het strand geleidelijk af en zijn er speeltuinen aan de boulevard. Maar er is nog meer te beleven, een paar kilometer buiten de stad ligt aquapark Aquabrava, een redelijk groot waterpark met vele glijbanen en zwembaden voor plezier voor jong en oud. Ook buiten de stad ligt een natuurgebied waar je veel vogels kunt spotten. Verder heeft de stad een mooie grote boulevard, veel winkels en restaurants en een paar degelijke clubs en discotheken. En zo is er nog veel meer te doen in Empuriabrava…

Lees verder.

Empuriabrava Costa Brava

L’escala

L ‘escala is een relatief klein dorpje in het Noorden van Spanje. L’ escala is van oorsprong een vissersdorpje en alhoewel de meeste inkomen tegenwoordig van het toerisme komen, is dit nog goed te zien. De stad is in heel Spanje bekend om zijn ansjovis die elke ochtend vanuit de haven vers word gehaald. De ‘Anxoves de L’escala’ vind je hier in bijna elk restaurant.

Aan stranden geen gebrek: l’ escala telt namelijk 6 stranden, allemaal ongeveer 500 meter lang. De stranden verschillen niet heel erg van elkaar, al zijn er wel verschillen. Over het algemeen loopt langs alle stranden een lange boulevard en zijn diverse voorzieningen als cafés nooit ver weg…

Lees verder.

L'escala

L’estartit

L’estartit is een vrij rustige stad aan de Costa Brava. De badplaats heeft een breed en kindvriendelijk strand waar ook watersporten beoefend kunnen worden. Tegenover L’estratit ligt een eilandengroep de ‘Medes eilanden. Deze eilanden zorgen voor een spectaculair beeld en zijn de droom van elke duiker. Naast de Medes eilanden is er nog veel meer te bezoeken, Bezienswaardigheden in overschot hier. Tot slot kun je een waterpark bezoeken om je vakantie compleet te maken.

Er is veel te bezichtigen als je in L’estartit verblijft. Binnen de grenzen van de stad liggen de Medes eilanden en in de buurt vind je veel verschillende bezienswaardigheden zoals kastelen, ruïnes, musea en oude dorpjes. Het zijn er te veel om ze allemaal te bezoeken, tenzij dat oude gebouwen bekijken alles is dat in je planning staat. Daarom heb ik een lijst samengesteld van de beste van de beste bezienswaardigheden rond L’estratit…

Lees verder.

Tamariu

Tamariu is een redelijk klein dorpje met een bijzonder strand. het is namelijk een van de schoonste stranden van Europa! Er hangt dan ook een blauwe vlag boven het strand, het symbool voor een schoon, veilig en milieuvriendelijk strand. langs dit strand loopt een kleine boulevard met enkele horeca gelegenheden van hoge kwaliteit. Verder bevind zich er geen hoogbouw in het dorpje, alleen klassieke witte huisjes. Tamariu is dan ook zeker een aanrader.

Palamos

Palamos is een vrij rustige stad gelegen aan de Costa Brava en is daarom vooral bestemd voor gezinnen met kinderen , al kun je hier ook terecht als je met een groep vrienden op vakantie bent. Er zijn een aantal discotheken en clubs in Palamos, maar dat zijn niet van die grote zoals in Lloret de mar. Echter kun je vanuit Palamos uitstapjes maken naar veel andere steden zoals Figueres (60 km, 1 uur rijden), Gerona (45 km, 45 minuten Rijden), Palafrugell (10 km, 15 mininuten Rijden), Lloret de Mar (50 km, 40 minuten Rijden), Blanes (58 km, 50 minuten Rijden), (Barcelona (116 km, 1,5 uur rijden) en nog veel meer. In deze steden vind je bijzondere bezienswaardigheden, geweldige activiteiten, grote discotheken, grote winkelcentra en fantastische evenementen.

Nu is Palamos zelf ook niet saai hoor, alleen wel wat rustiger. In het centrum vind je genoeg leuke winkeltjes en restaurants en er is zelfs een wekelijkse markt waar je o.a. vers fruit kunt kopen. Deze markt vind je op de boulevard…

Lees verder.

Pltja d’aro

Platja d’aro is een van de drukst bezochte steden aan de Costa Brava, en ik zie wel waarom. Het grootste gedeelte van het jaar wonen er zo’n 10.000 mensen in Platja d’aro, maar zodra het zomer is schiet het inwoneraantal tot boven de 100.000! Deze bezoekers heeft de stad vooral te danken aan het te gekke nachtleven, maar ook het brede strand en de levendige boulevard spelen een grote rol. Daarnaast zijn er vele activiteiten om je nooit te vervelen en kun je vanaf Platja d’aro uitstapjes maken naar steden zoals Lloret de Mar, Blanes, Girona, Figueres, Barcelona, Tossa de Mar en Palamos. Je hoeft je dus niet te beperken tot alleen maar een stad. Verder heeft Platja d’aro een prachtige omgeving vol met wilde kusten en veel groen…

Lees verder.

Tossa de Mar

Op slechts een uurtje rijden van Girona ligt Tossa de Mar. De stad word vooral herkend door de middeleeuwse stadsmuur die de oude stad van Tossa de Mar achter zich schuilhoud. Binnen ‘Vila Vella’ vind je een of twee restaurants, een barretje, een Museum en aan de top een vuurtoren met uitkijkpunt over de stad, omgeving en zee. Het uitzicht hier is onvergetelijk en eentje die je niet wil missen bij zonsondergang. Vila Vella word beschermd door de monumentenzorg, de oude stad is daarom goed bewaard gebleven.

Maar Tossa de Mar heeft meer te bieden dan alleen Vila Vella. De stad heeft een prachtig zandstrand van bijna 400 meter met alle voorzieningen als ligstoelen en restaurantjes op loopafstand. Maar echt bijzonder zijn de kleine baaitjes daar omheen. Deze zijn vaak alleen met een boot te bereiken en zijn daardoor een paradijs voor duikers. Alles dat je nodig hebt is een zwembril om van de prachtige beelden te genieten…

Lees verder.

Tossa de Mar Costa Brava

Lloret de Mar

Lloret de Mar ligt aan de grens van de Costa Brava. De feeststad is vooral gericht op het Jongere publiek. Hier vind je bijna een ontelbaar aantal discotheken en clubs. Door de vele Nederlandse toeristen heeft Lloret de Mar ook wel een oranje tintje. Zo vind je genoeg restaurants die Nederlands eten serveren en clubs met Nederlandse muziek. Jaarlijks komen duizenden jongeren uit heel Europa de stad bezoeken. Lloret de Mar is dan ook zeker een aanrader.

In en om Lloret is van alles te beleven; Je kunt een boottocht maken langs de prachtige kusten die de Costa Brava te bieden heeft, waterpark Waterworld bezoeken, of voor de waaghalzen: bungeejumpen en scaddiven. Scaddiven is net wat anders dan bungeejumpen, hierbij laat je van een rots vallen zonder koord(!) en word je opgevangen door een net. Iets voor jou?…

Lees verder.

Lloret de mar Costa Brava

Blanes

Blanes staat bij velen bekend om het uitgaan. En al is het best een uitgaansstad is er nog veel meer dan alleen discotheken en clubs te vinden hier. Maar laten we ons eerst op het eerste concentreren. In Blanes vind je vele clubs, discotheken en kroegen. Deze liggen vooral in het nieuwe deel van de stad. Blanes heeft verschillende grote clubs zoals Arena, maar ook kleinere Nederlandse eetcafés. Voor iedere was wils dus. Door de grote variatie in muziekstijlen en clubs zal geen avond hetzelfde zijn.

Op de stranden van Blanes kun je rustig bijkomen na zo’n gezellige avond feesten met je vrienden. De stranden zijn meestal niet druk, maar bestaan uit grof zand. Dit kan soms best pijnlijk zijn om doorheen te lopen. Parasols en ligbedden kun je huren, anders moet je er rekening mee houden zelf iets dergelijks mee te nemen of ter plekke te kopen. Een boot huren is ook geen slecht idee. Rondom vind je een boel afgelegen baaitjes. De stranden zijn kindvriendelijk…

Lees verder.

Blanes Costa Brava

Dit waren de top 10 steden aan de Costa Brava

Meer lezen over de Costa Brava?

Video Costa Brava.

Boek vandaag nog jouw vakantie aan de Costa Brava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.