Aqüeducte de les Ferreres

Midden in de Costa Dorada vind je een van de grootste aquaducten van Spanje. Hiermee bedoel ik natuurlijk de Aqüeducte de les Ferreres, of Pont del Diablo zoals de locals hem noemen. Dit aquaduct is gebouwd in de 1e eeuw voor Christus op de stad Tarragona, destijds Tárraco genoemd, van water te voorzien. Dit water kwam uit de rivier Gaia en kon voor het grootste gedeelte gewoon rustig richting Tárraco stromen. Het water kon echter niet langs grote valleien zoals de Puigdelfí. In deze vallei is toen de Aqüeducte de les Ferreres gebouwd om het water toch naar Tárraco te kunnen laten stromen.

De Aqüeducte de les Ferreres bestaat uit twee rijen over elkaar liggende bogen gebouwd zonder cement en met lokale stenen. Het onderste gedeelte bestaat uit 11 bogen van 6,3 meter breed en 5,7 meter hoog. Het bovenste gedeelte telt 25 bogen van vergelijkbare afmetingen. In totaal is de Aqüeducte de les Ferreres 217 meter lang en tot wel 27 meter hoog.

De Aqüeducte de les Ferreres ligt zoals gezegd in de Vallei Puigdelfí. Dit zorgt voor een spectaculair uitzicht van zowel de begane grond als bovenop de aquaduct. Zo heb je vanuit de vallei een prachtig uitzicht over de hele aquaduct en heb je vanuit de aquaduct uitzicht over de hele vallei. Entree voor Aqüeducte de les Ferreres kost een paar euro maar is het geld zeker waard. Zo mag je vrij lopen over het gedeelte waar vroeger het water stroomde.

aquaduct costa dorada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.