De mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Brava

Op vakantie ga je natuurlijk om te relaxen en te genieten van zon en zee, dat snap ik.  Maar wat zou het toch zonde zijn om niet eens een keer een kijkje te nemen bij een van de talloze prachtige bezienswaardigheden die de Costa Brava te bieden heeft. Van middeleeuwse dorpjes bevroren in tijd tot eeuwenoude kloosters, de Costa Brava heeft het allemaal. Al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Ruïnes d’Empúries

Op een paar kilometer rijden tussen L’ escala en Sant Martí vind je de Ruïnes d’Empúries. Dit zijn overblijfselen van een oude Griekse, en later Romeinse, handelsstad. Dit is een van de best bewaarde vloerplannen uit die tijd. In L’ escala zelf vind je een Museum dat hierover gaat. In dit museum vind je ook een oud beeld van de Griekse god Asclepius, god van de geneeskunde. Het beeld is meer dan 2000(!) jaar oud. De stad zelf werd gesticht in 600 V. De Ruïnes d’Empúries hebben een erg boeiende geschiedenis en zijn zeker een bezoekje waard.

Montgrí Castle

Een kleine 15 minuten rijden vanaf L’escala ligt Montgrí Castle. Dit middeleeuwse kasteel ziet er precies uit zoals een 5 jarige er een zou tekenen. Het is een vierkant kasteel met vier ronde torens bij de hoeken, staat op een heuvel en is grijs gekleurd. Over dat ‘staat op een heuvel’ deel, de enige manier om het kasteel te bereiken is door te klimmen. Als je vanaf Torroella de Montgrí naar Montgrí Castle toe zou lopen zou je er 45 minuten over doen en in totaal bijna 300 meter klimmen, al liggen ze maar 1.5 km van elkaar. Het is de moeite wel waard.

Peratallada

Een kleine 15 km van de Spaanse kust vinden we Peratallada, een klein middeleeuws dorpje. Peratallada is gesticht rond het jaar 1100 en is daar ook gebleven, hier vind je geen moderne gebouwen, de stad is werkelijk in de tijd bevroren. Stenen middeleeuwse huisjes, smalle straatjes, open pleinen en als kers op de taart, een eeuwenoude kerk is alles dat je hier tegen zult komen, en waar kun je meer om vragen? De zogeheten L’església de Sant Esteve staat aan de buitenkant van Peratallada en is een katholieke kerk. Wat meteen opvalt als je deze kerk ziet is de grote muur met erin 4 bogen. In 2 van die bogen hangen klokken die in vroegere tijden de tijd aangaven aan de bewoners van Peratallada. De kerk is ook van binnen te bekijken.

Verder kun je in Peratallada natuurlijk heerlijk eten. De meeste restaurants vind je hier in de straten ‘Carres Major’ en ‘Placa de les Voltes’. In deze 2 straten vind je 8 restaurants, waaronder een ijssalon en een tapasbar.

De gouden driehoek

Peratallada is de perfecte plek om cultuur te snuiven aan de Costa Brava. En om de dag echt compleet te maken kun je een bezoekje doen aan een van de andere steden in de zogeheten gouden driehoek van de Costa Brava. De gouden driehoek is een driehoek van de 3 mooiste/populairste middeleeuwse dorpjes die de Costa Brava te bieden heeft, Peratallada, Pals en Palau Sator.

Pals

Pals is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen aan de Costa Brava en ligt net als de meeste andere middeleeuwse dorpen op een heuvel, vroeger was dit strategisch, nu zorgt het voor de perfecte instagram foto. Deze kun je nemen vanaf het Mirador Josep Pla, een uitkijkpunt over de hele omgeving. Maar Pals heeft nog veel meer te bieden. Binnen in de stad ga je je ogen niet kunnen geloven, zo adembenemend mooi kan Pals zijn. In de oude binnen stad is elk huis nog precies zoals het 800 jaar geleden was, het lijkt wel of de tijd stil heeft gestaan.

Castell de Pals

Misschien wel hét hoogtepunt van Pals is Castell de Pals. Dit kasteeltje staat aan de buitenkant van Pals en is gebouwd rond het jaar 900. Het Castell de Pals bestaat uit een 5 meter hoge muur, een binnenplein, een aantal, in die tijd, luxe woningen en de 15 meter hoge Torre de les Hores.

Pals

Palau Sator

Het derde dorpje van de gouden driehoek is Palau Sator. Dit is het kleinste en minst bekende dorpje van de drie, je zult hier dus veel minder last hebben van toeristen. Het nadeel is wel dat het minder gezellig is, de straten zijn zo goed als leeg. Je hoeft dus niet 6 restaurants langs voordat je een plaatsje vind en je hoeft geen 5 minuten te wachten om een foto te nemen zonder 13 mensen in beeld.

Maar Palau Sator is niet zonder reden de minst populaire, het is namelijk ook het kleinste dorpje. De stad telt nog geen 300 inwoners en heeft een totale oppervlakte van slechts 12 km2. Palau Sator is dan ook geen plek waar je een hele dag kan spenderen, na een uurtje of twee heb je alles al wel gezien. Wel is de stad erg mooi, hier vind je de restanten van een oude stadsmuur, een toren van zo’n 20 meter en talloze smalle straatjes. Reden genoeg om te gaan dus.

Palau sator

Vila Vella

Weer terug aan de kust komen we terecht bij Vila Vella, de oude stad van Tossa de mar. Hier vind je alleen maar middeleeuwse stenen huisjes wat voor een middeleeuws gevoel zorgt, alsof je terug in de tijd bent. Daarnaast zorgen de kleine terrasjes, zachte verlichting en de gezellige drukte voor een leuke sfeer. Verder vind je in Vila Vella een of twee restaurants, een barretje, een Museum en aan de top een vuurtoren met uitkijkpunt over de stad, omgeving en zee. Het uitzicht hier is onvergetelijk en eentje die je niet wil missen bij zonsondergang. Vila Vella word beschermd door de monumentenzorg en is daarom goed bewaard gebleven. Vila Vella is een goed voorbeeld van een klassiek middeleeuws dorpje. En bij zo’n klassiek middeleeuws dorpje hoort een stadsmuur, en die heeft Vila Vella ook…

Meer weten over Vila Vella? Klik hier!

Sant Pere de Rodes

In zowat de middle of nowhere vind je de Sant Pere de Rodes, een mysterieuze middeleeuwse klooster. En ik zeg niet zomaar middle of nowhere, de Sant Pere de Rodes staat op een hoogte van 520 meter en de dichtbijzijnste stad is bijna 20 minuten rijden! Dit komt doordat de klooster in de Serra de Rodes ligt; een bergketen met toppen van boven de 600 meter. De Sant Pere de Rodes is hierdoor best moeilijk bereikbaar. Zo doe je er vanuit Roses, de dichtbijzijnste toeristische kustplaats, al maar liefst een half uur over en ben je vanuit Blanes meer dan een anderhalf uur onderweg. Maar is de Sant Pere de Rodes de moeite wel waard?

Uiterlijk

Het antwoord daarop is simpel: Ja.

Wat meteen opvalt als je de Sant Pere de Rodes bekijkt zijn de twee 27 meter hoge torens. Deze lijken bijna identiek maar hebben compleet andere doeleinden. De toren links is een klokkentoren terwijl de rechter een verdedigingstoren is. Vanbinnen vind je een hele hoop verschillende gebouwen, waaronder een kerk, kapel, crypte, senaat, een, inmiddels lege, galerij en een klooster. Daarnaast heb je vanuit heel Sant Pere de Rodes, en vooral in de torens, een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt vanaf hier zelfs de zee zien, die meer dan 5 km verderop is…

Meer weten over Sant Pere de Rodes? Klik hier!

Sant Pere de Rodes

Santa Creu de Rodes

Een 1 km vanaf Sant Pere de Rodes ligt Santa Creu de Rodes. Dit zijn de ruïnes van een middeleeuws dorpje uit de 12e eeuw. Veel is er van dat dorpje niet over, een klein kerkje is het enige echte gebouw. Van de huizen die hier vroeger stonden is alleen de onderkant van de muren over. Hierdoor kun je nog goed de kamerindeling zien, maar niet hoe de huizen er uitzagen. Naast de kamerindeling is ook het stratenplan nog goed zichtbaar. Met een beetje fantasie kun je je dus zo voorstellen hoe het er vroeger uitzag. Verder staan de bogen aan de in- en uitgangen van het dorp ook nog overeind. En loop je Santa Creu uit kom je recht voor een fantastisch wandelpad te staan. Hier kun je een mooie wandeling maken omringd door bomen en met een prachtig uitzicht.

Besalu

Op 15 km van de Spaanse kust vinden we het prachtige Besalu. Dit is een Manjefiek middeleeuws dorpje met meerdere kerken, een 80 meter lange brug, talloze gezellige pleintjes en nog veel meer. Een dagje Besalu is dan ook een grote aanrader.

Middeleeuwse brug

Als je in Besalu aankomt is dit het eerste wat je ziet.  De zogeheten ‘Puente de Besalú’ is een Romaanse brug gebouwd in de 11e eeuw. Wat meteen opvalt als je de Puente de Besalú bekijkt zijn de twee torens aan weerszijden van de brug. Deze dienden als stadspoorten en om de stad te verdedigen. Wat ook opvalt is dat de brug niet recht loopt maar een beetje heen en weer gaat. Dit is zo omdat men destijds de natuurlijke rotspartijen in de rivier gebruikt heeft als fundamenten. Tot slot zorgt de Puente de Besalú naast toegang en beveiliging ook voor een prachtig uitzicht. Vanaf de brug kun je bijna de hele stad zien en vice versa. Maar uiteindelijk moet je toch van die brug af, en als je dat doet kom je in de Joodse wijk terecht…

Meer weten over Besalú? Klik hier!

Esglesia de Santa Maria

In kleine kustplaatje Cadaques komen we de Esglesia de Santa Maria tegen. Deze gotische kerk staat op het hoogste punt van de stad en is daardoor vanuit bijna de hele stad zichtbaar. Bovendien lijkt de Eglesia de Santa Maria zo veel hoger dan die eigenlijk is. Van buiten is de kerk wit gekleurd en vrij simpel versierd.  Maar binnen word het pas echt interessant. Hier vind je namelijk het prachtige Altaar Major, een magnifiek altaarstuk dat de hele achterste muur bedekt. Deze is goudgekleurd en zit bomvol met kleine details. Verder heb je vanbuiten de kerk een prima uitzicht over Cadaques en de zee. Een bezoekje is dus zeker een aanrader als je in Cadaques verblijft.

Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries

Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen als je in de buurt bent van Empuriabrava is het Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Deze gotische kathedraal ligt op 10 minuten rijden van Empuriabrava, en is zeker een bezoekje waard, al word er getwijfeld of dit nou een kathedraal of een basiliek is. Vele vinden het namelijk niet groot genoeg om een kathedraal te zijn, maar de lokale bevolking vind van wel. De bouw van het Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries  begon in de 13e eeuw en in 15e eeuw was het klaar. Kenmerkend voor het Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries is de prachtige ingang, die versiert is met 6 prachtige bogen. Binnen vind je een orgel en een bescheiden museum.

Dit waren de mooiste bezienswaardigheden aan de Costa Brava, na mijn mening dan. En, zat er wat voor jou tussen?

Video Costa Brava

Meer lezen over de Costa Brava?

Waar kan ik het best mijn vakantie boeken?

Het vinden van de perfecte vakantie is een lastige taak. Iedereen heeft weer een ander budget en erg uiteenlopende eisen. Het is vooral heel moeilijk als je niet eens weet waar je moet zoeken. Gelukkig kan ik je daar wel mee helpen, hieronder kun je aan de hand van een paar simpele vragen uitzoeken welke vakantieprovider het best bij JOU past. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. Veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.