Alles over Calafell

In het uiterste noorden van de Costa Dorada ligt het cultuurrijke Calafell, een gezellig stadje met een prachtig strand, een mooie boulevard en een bijzonder oud stadscentrum.

Calafell

Strand

Zoals gezegd heeft Calafell een prachtig strand. Het zogenoemde ‘Playa de Calafell’ is meer dan 4 km lang en tot wel 60 meter breed. Op dit strand ben je van alle voorzieningen zoals ligbedden, wc’s en douches voorzien. Dit maakt het perfect voor een relaxt dagje strand. Ook fijn aan het Playa de Calafell is dat het bestaat uit fijn zand en geleidelijk afloopt in zee. Hierdoor is het een heel kindvriendelijk strand.

Langs dit strand loopt een uitgestrekte boulevard met talloze restaurants en winkeltjes. Dit is, naar mijn mening, een van de mooiste boulevards aan de Costa Dorada. Dit vind ik omdat deze bijna uitsluitend bestaat uit laagbouw en de lange rij palmbomen zorgt voor een geweldige sfeer.

Calafell strand

Wat is er te zien in Calafell?

Naast een mooi strand heeft Calafell ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo vind je aan de rand van Calafell het Castell de la Santa Creu de Calafell. Dit is een middel groot kasteel met uitzicht over de hele stad. Het Castell de la Santa Creu de Calafell is gebouwd in de 12e eeuw en voor slechts €4 mag je naar binnen. Maar Calafell heeft nog meer, want aan de andere kant van de stad vind je de Ciudadela Iberica de Calafell. Dit zijn eeuwenoude romeinse begravingen die verassend goed bewaard zijn gebleven. Ook zeker een aanrader dus. En tot slot is er ook nog de Villa romana del Vilarenc, de ruïne van een Romeinse Vila. Al met al zit Calafell vol van de bezienswaardigheden.

Calafell kasteel

Panta de Foix en Castell del Castellet

15 km ten westen van Calafell ligt het prachtige natuurgebied Panta de Foix. Dit gebied bestaat voornamelijk uit moeras en is gecentreerd rondom een groot stuwmeer Embassament de foix. Naast moeras vind je in Panta de Foix hoger gelegen droge gebieden en liggen aan de buitenkanten van het gebied kalere vlaktes en weingaarden. Naast vele soorten landschappen vind je hier ook vele soorten dieren. Zo is Panta de Foix een thuis voor veel soorten vogels zoals zwaluwen, reigers, ooievaars en wilde eenden. De meest voorkomende vissen hier zijn karper, paling en mollig, En ook tientallen soorten reptielen en amfibieën tegen zoals (schild)padden, kikkers en salamanders leven in de wateren van het reservoir. Deze kun je goed bekijken bij de verschillende kale vlaktes langs het meer. Een andere goede manier om het gebied te verkennen zijn de vele mooie wandel- en fietspaden. fietsen zijn hier te huur in de verschillende stadjes rond het meer.

Castell del Castellet

In het noorden van Panta de Foix ligt het eeuwenoude stadje Castellet. Heel bijzonder is de stad zelf niet, naast een aantal oude huizen en een middeleeuws kerkje vind je hier niet veel. Wél bijzonder is het grote kasteel dat er naast ligt. Dit is natuurlijk het Castell del Castellet. Dit kasteel is gebouwd in 977 om de rivier Riu de Foix te overzien. Sinds zijn bouw is het Castell del Castellet meerdere keren uitgebreid. In 977 bestond het kasteel namelijk slechts uit 2 torens, een middelgroot gebouw ertussen vooral bedoeld voor opslag en een muur daaromheen, nauwelijks een kasteel dus. Tegenwoordig heeft Castell del Castellet een nieuwe poort, meerdere pleintjes, 2 á 3 nieuwe torens en nieuwe ruimtes voor opslag maar ook gelovige doeleinden.

Castell del Castellet

Vila Romana

Net buiten de gezellige kustplaats Altafulla en op 12 km afstand van Calafell ligt het Villa Romana Dels Munts. Dit zijn de restanten van een eeuwenoude Romeinse Vila. En niet zomaar eentje, het is een van belangrijkste archeologische Romeinse sites in heel Catalonië! De villa werd gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus en was vroeger eigendom van een Romeinse veldheer. Binnen zijn er mooie muurschilderingen te zien en is er een prachtige mozaïeken gang die de kamers van de bewoners verbond. Verder vind je hier nog onderdelen van een oud standbeeld (waarschijnlijk van een godin), een waterreservoir en een aantal thermale baden. Toegang tot het Vila Romana kost slechts €2 p.p. en er is een Engelse gids bij. En om je bezoek helemaal af te maken kun je nog langs het bijbehorende museum.

Wat is er te doen in Calafell?

Als je op vakantie bent wil je je natuurlijk niet vervelen, en dat hoeft ook niet. In en rond Calafell is er namelijk zóveel te doen! Zo kun je kiezen uit meerdere water- en pretparken, kun je verschillende musea bezoeken of zelfs golfen! Maar dit is allemaal natuurlijk veels te veel om in dit artiekel te zetten. Daarom focus ik me nu alleen op de leukste en dichtsbijzijnde activiteiten. Mocht je benieuwd zijn naar meer lees dan dit artiekel over alle activieteiten aan de Costa Dorada. Maar voor nu dus alleen Calafell.

Bezoek een Aquapark

Waterparken zijn een leuke manier om eens iets anders te doen dan alleen maar strand tijdens je vakantie. Aan de Costa Dorada liggen er drie, Aquopolis in La Pineda, PortAventura in Salou en Aqualeon in Albinyana. Allemaal staan ze garant voor een leuke dag voor jong en oud, maar wij gaan het vandaag hebben over Aquopolis in La Pineda.

Aquopolis

Dit aquapark is 90000 m2 groot en heeft deze ruimte goed benut. Je vind hier namelijk 11 glijbanen, een dolfinarium, een Kunstmatig strand, een surfbaan, een VIP zone en 7 restaurants waaronder een crêperie, een café, een bar en een 2 fastfoodrestaurants. Daarnaast is er meer dan genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen, zijn er meerde picknickplaatsen en kun je ligbedden huren.

Attracties voor kinderen

De attracties van Aquopolis zijn verdeeld in 3 categorieën; voor kinderen, mild en spannend. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken in het kindergebied. Hier vind je 4 attracties speciaal ontworpen voor kinderen tot 12 jaar oud. Bij alle attracties zijn er badmeesters aanwezig en toegang voor kinderen boven 140 cm is verboden.

Milde attracties

In de categorie mild zijn er 7 attracties waaronder 4 glijbanen. Dit zijn de Zig Zag, Vulcano River, Magic Oval en Speed Race. Deze 4 glijbanen verschillen heel erg van elkaar waardoor je je zeker niet zult vervelen. Naast deze 4 glijbanen zijn er nog 3 andere milde attracties. Dit zijn Wave Beach, Indiana en Blue Lagoon. Dit zijn 3 zwembaden waar je plezier kunt hebben met kunstmatige golven, een parcours af kunt leggen of gewoon lekker kunt relaxen.

Spannende attracties

Tot slot komen we aan bij de attracties waar het echt om gaat. Deze 5 glijbanen zijn allemaal uniek op hun eigen manier en zorgen allen voor een flinke adrenaline boost. Deze glijbanen zijn de welbekende Kamikaze, Splash, zonder twijfel de bijzonderste glijbaan van Aquopolis, de mysterieuze Black Hole en de ook al bekende Hurricane en Boomerang. Deze glijbanen zijn een absolute must als je Aquopolis bezoekt.

Overige attracties

Naast glijbanen heeft Aquopolis nog een paar andere attracties. Dit zijn Aloha Beach, een kunstmatig zandstrand gemaakt in Hawaiiaanse stijl en Surf Waimea, een surfbaan waar je onder begeleiding kunt leren surfen of gewoon zelf lekker op de golven varen. Daarnaast is er een een dolfinarium met verschillende shows om te bekijken.

Toegang kost €18,90 p.p.

Voor meer informatie klik je hier of bezoek je de officiële website van Aquopolis La Pineda.

Ferrari land

Een kleine 25 minuten rijden van Calafell ligt het grote Ferrari land. Dit is een vrij nieuw pretpark waardoor het best modern is. Zo vind je binnen het grote, futuristische hoofdgebouw meerdere simulatoren waar je mee kunt maken hoe het is om een echte Formule 1 rijder te zijn. Naast simulatoren vind je hier ook een klein Ferrari museum waar je kunt leren over de geschiedenis van het legendarische Italiaanse automerk.

Maar je komt hier natuurlijk niet om een museum te bezoeken, nee, naar Ferrari land kom je voor de adrenaline! Je wil de grootste en snelste achtbaan van Europa berijden! En gelukkig voor jou kan dat ook, want die heeft Ferrari land.

Red Force

Red Force is de naam. Deze achtbaan is met zijn 112(!) meter hoogte inderdaad de hoogste van Europa. En met een topsnelheid van 180 km/u is het ook nog eens de snelste. Deze snelheid bereikt hij overigens binnen slechts 5 seconden. Tijdens je rit naar beneden ervaar je een G-force van tot wel 1.35 g. Kort samengevat is deze achtbaan een absolute must voor alle adrenaline junkies onder ons, vooral omdat je niet gauw weer in de buurt zult zijn.

Overige attracties

Maar Ferrari Land heeft nog veel meer attracties dan alleen Red Force. Een echte aanrader bijvoorbeeld zijn de Thrill Towers. Dit zijn 2 torens die erg op elkaar lijken maar toch heel anders zijn. In de ene toren stijg je langzaam naar de top om vervolgens een vrije val van 55 meter te maken. In de andere toren wordt je naar boven gelanceerd, val je meteen weer naar beneden en ga je nog enkele keren op en neer.

Entree voor Ferrari Land kost €22 p.p. voor volwassenen en €19 voor kleine kinderen en ouderen. Voor meer informatie bezoek Ferrari-land.com

ferrari land costa dorada
Red Force en Thrill Towers

Video Calafell

Beste hotels in Calafell

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in Calafell, staat er wat voor je tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.