Wat is er te zien aan de Costa Dorada?

Op vakantie ga je natuurlijk om te relaxen en te genieten van zon en zee, dat snap ik. Maar wat zou het toch zonde zijn om niet eens een keer een kijkje te nemen bij een van de talloze prachtige bezienswaardigheden die de Costa Dorada te bieden heeft. Van middeleeuwse dorpjes bevroren in tijd tot eeuwenoude kloosters, de Costa Dorada heeft het allemaal. Al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Tarragona bezienswaardigheden

De kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla

We beginnen deze lijst met de kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla. Deze kerk is hét symbool van de bekende kustplaats Sitges. De Sant Bartelomeu en Santa Tecla ligt direct aan het water op een klifje dat door de bewoners ‘La Punta’ word genoemd. Deze kerk komt uit 1672 en is later in de 19e eeuw uitgebreid. Bij deze uitbreiding werd de grote toren rechts gebouwd.

Sitges kerk

Panta de Foix en Castell del Castellet

20 ten zuiden van Sitges ligt het prachtige natuurgebied Panta de Foix. Dit gebied bestaat voornamelijk uit moeras en is gecentreerd rondom een groot stuwmeer Embassament de foix. Naast moeras vind je in Panta de Foix hoger gelegen droge gebieden en liggen aan de buitenkanten van het gebied kalere vlaktes en weingaarden. Naast vele soorten landschappen vind je hier ook vele soorten dieren. Zo is Panta de Foix een thuis voor veel soorten vogels zoals zwaluwen, reigers, ooievaars en wilde eenden. De meest voorkomende vissen hier zijn karper, paling en mollig, En ook tientallen soorten reptielen en amfibieën tegen zoals (schild)padden, kikkers en salamanders leven in de wateren van het reservoir. Deze kun je goed bekijken bij de verschillende kale vlaktes langs het meer. Een andere goede manier om het gebied te verkennen zijn de vele mooie wandel- en fietspaden. fietsen zijn hier te huur in de verschillende stadjes rond het meer.

Castell del Castellet

In het noorden van Panta de Foix ligt het eeuwenoude stadje Castellet. Heel bijzonder is de stad zelf niet, naast een aantal oude huizen en een middeleeuws kerkje vind je hier niet veel. Wél bijzonder is het grote kasteel dat er naast ligt. Dit is natuurlijk het Castell del Castellet. Dit kasteel is gebouwd in 977 om de rivier Riu de Foix te overzien. Sinds zijn bouw is het Castell del Castellet meerdere keren uitgebreid. In 977 bestond het kasteel namelijk slechts uit 2 torens, een middelgroot gebouw ertussen vooral bedoeld voor opslag en een muur daaromheen, nauwelijks een kasteel dus. Tegenwoordig heeft Castell del Castellet een nieuwe poort, meerdere pleintjes, 2 á 3 nieuwe torens en nieuwe ruimtes voor opslag maar ook gelovige doeleinden.

Castell del Castellet

Vila Romana

Net buiten de gezellige kustplaats Altafulla ligt het Villa Romana Dels Munts. Dit zijn de restanten van een eeuwenoude Romeinse Vila. En niet zomaar eentje, het is een van belangrijkste archeologische Romeinse sites in heel Catalonië! De villa werd gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus en was vroeger eigendom van een Romeinse veldheer. Binnen zijn er mooie muurschilderingen te zien en is er een prachtige mozaïeken gang die de kamers van de bewoners verbond. Verder vind je hier nog onderdelen van een oud standbeeld (waarschijnlijk van een godin), een waterreservoir en een aantal thermale baden. Toegang tot het Vila Romana kost slechts €2 p.p. en er is een Engelse gids bij. En om je bezoek helemaal af te maken kun je nog langs het bijbehorende museum.

Het charmante dorpje Siurana

Voor deze volgende bezienswaardigheid zal je waarschijnlijk al een beetje verder moeten rijden. Siurana ligt namelijk op 1 uur reiden vanaf de kust, maar is die reis zeker waard. Hier vind je namelijk leuk middeleeuws dorpje, een klein kerkje en een prachtig uitzicht.

Siurana word door veel mensen bekroond als het mooiste dorpje van de Costa Dorada, en dat is natuurlijk niet zomaar. 1 reden is de prachtige omgeving rondom het dorpje. Siurana ligt namelijk midden in natuurpark Montsant bovenop een evengenoemde bergtop. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht. Daarnaast levert het een paar geweldige wandelpaden op. Deze lopen door open vlaktes, bossen en zelfs wijngaarden. Een wandeling is dan ook een echte aanrader.

Siurana is een van die plekken waar tijd stil heeft gestaan. Alle gebouwen zien er nog precies zo uit als toen ze werden gebouwd rond de 8e eeuw, met behulp van een beetje restauratie natuurlijk. Niet alles heeft echter de tijd overleeft. Zo vind je net een beetje buiten het dorp de ruïnes van een oud Moors kasteel. Dit kasteel werd jammer genoeg vernield tijdens een oorlog tussen de Spanjaarden en de Mooren.

Castell de la Santa Creu de Calafell

Een van de cultuurrijkste steden aan de Costa Dorada is het kleine kustplaatsje Cambrils. Zo vind je aan de rand van Calafell het Castell de la Santa Creu de Calafell. Dit is een middel groot kasteel met uitzicht over de hele stad. Het Castell de la Santa Creu de Calafell is gebouwd in de 12e eeuw en voor slechts €4 mag je naar binnen.

Calaffel kasteel

Poblet klooster

De volgende bezienswaardigheid op deze lijst is Poblet klooster, een middeleeuwse klooster gelegen in een prachtig gebied

Uiterlijk

De klooster word omring door een 650 meter lange muur met 9 torens verspreid over de hoeken en ingangen. Binnen de muren vind je een aantal pleinen en een kerk van middelmatige grootte. De meeste ruimte word echter ingenomen door de huizen waar de monniken destijds in leefden. Verder kan ik niet veel over het uiterlijk vertellen door het gebrek aan informatie en het feit dat ik er zelf nooit ben geweest. Dus zul je het voor de rest maar met deze foto’s moeten doen.

Císter kloosters

Poblet is deel van de Císter kloosters, een groepje van drie klooster gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Deze klooster vormen samen wat word genoemd de heilige driehoek van de Costa Dorada.

De drie Císter kloosters zijn gesticht door een groepje Franse Monniken. Deze monniken leefden op basis van twee principes: soberheid en landbouw. Die tweede kun je nog goed terug zien in de omgeving. Alle kloosters zijn namelijk omringd door prachtige wijngebieden waar de monniken eeuwenlang wijn hebben verbouwd. Sindsdien is er echter veel veranderd. Zo zijn de klooster door de tijd heen meerdere keren geplunderd en heeft een grote brand in de 19e eeuw een hoop schade aangericht aan de Poblet klooster. Gelukkig zijn de kloosters toen gerestaureerd rond 1940 en zijn ze weer zo goed als nieuw.

Een bezoek aan een van deze kloosters is echte een aanrader. Maar mocht je ze liever niet allemaal willen bezoeken dan raad ik Poblet aan. Poblet ligt namelijk het dichts bij de kust en word het door velen gezien als de mooiste van de drie.

Aqüeducte de les Ferreres

Midden in de Costa Dorada vind je een van de grootste aquaducten van Spanje. Hiermee bedoel ik natuurlijk de Aqüeducte de les Ferreres, of Pont del Diablo zoals de locals hem noemen. Dit aquaduct is gebouwd in de 1e eeuw voor Christus op de stad Tarragona, destijds Tárraco genoemd, van water te voorzien. Dit water kwam uit de rivier Gaia en kon voor het grootste gedeelte gewoon rustig richting Tárraco stromen. Het water kon echter niet langs grote valleien zoals de Puigdelfí. In deze vallei is toen de Aqüeducte de les Ferreres gebouwd om het water toch naar Tárraco te kunnen laten stromen.

De Aqüeducte de les Ferreres bestaat uit twee rijen over elkaar liggende bogen gebouwd zonder cement en met lokale stenen. Het onderste gedeelte bestaat uit 11 bogen van 6,3 meter breed en 5,7 meter hoog. Het bovenste gedeelte telt 25 bogen van vergelijkbare afmetingen. In totaal is de Aqüeducte de les Ferreres 217 meter lang en tot wel 27 meter hoog.

De Aqüeducte de les Ferreres ligt zoals gezegd in de Vallei Puigdelfí. Dit zorgt voor een spectaculair uitzicht van zowel de begane grond als bovenop de aquaduct. Zo heb je vanuit de vallei een prachtig uitzicht over de hele aquaduct en heb je vanuit de aquaduct uitzicht over de hele vallei. Entree voor Aqüeducte de les Ferreres kost een paar euro maar is het geld zeker waard. Zo mag je vrij lopen over het gedeelte waar vroeger het water stroomde.

aquaduct costa dorada

Boulevard van Salou

Langs de centrale stranden van Salou loopt misschien wel de bekendste boulevard van de hele Costa Dorada. Deze boulevard is zo populair omdat hij voorkwam in de bekende film ‘Costa’ uit 2001. Maar dat is niet de enige reden van zijn populariteit. Zo vind je aan weerszijden van het brede voetpad 2 lange rijen Palmbomen welke zorgen voor een leuke sfeer en schaduw. Daarnaast zit deze boulevard vol van de leuke terrasjes en bars. Dit alles zorgt ervoor dat het er de hele dag door, maar vooral s ’avonds, heel gezellig is. Zo is er elke avond een spectaculaire licht- en muziekshow bij de ‘Illuminated Fountain’, een grote fontein in het midden van de boulevard. Dit is iets waar je echt een keer bij moet zijn mocht je de stad bezoeken.

Naast de ‘Illuminated Fountain’ is er nog een andere bezienswaardigheid aan de boulevard. Hier vind je namelijk ook het ‘monument a Jaume I’. Dit is een groot herdenkingsbeeld ter ere van Jaume I, een Spaanse Koning die in 1229 Mallorca bevrijdde van Arabierse bezetting. Het beeld bestaat uit 3 delen; een 20 meter hoge stenen paal, een stenen beeld van Jaume I en een goudgekleurd beeld van zijn paard. Dit herdenkingsbeeld kun je letterlijk en figuurlijk niet missen wanneer je Salou bezoekt. Het bevind zich namelijk recht in het midden van de boulevard.

Salou boulevard

De grote Tarragona kathedraal

Deze volgende bezienswaardigheid ligt in het grote en cultuurrijke Tarragona. ‘Tarragona Cathedral’ is een grote kathedraal gebouwd tussen de 12de tot begin 14de eeuw. Het gebouw is 110 meter lang, tot wel 55 meter breed en tot wel 26 meter hoog. Voor de kathedraal vind je een groot plein met daarachter een lange winkelstraat.

Tarragona Cathedral Buiten

Door de lange bouwtijd van het gebouw is de kathedraal een combinatie van meerdere bouwstijlen. Zo begon de bouw in Romaanse stijl maar is het uiteindelijk vooral een Gotische kathedraal geworden. Deze combinatie van bouwstijlen is van buiten nog goed te zien. Dit merk je vooral goed bij de hoofdingang. Zo is de grote middelste deur met zijn grote bogen en beelden een echte Gotische en zijn de 2 meer bescheiden ingangen aan de buitenkanten klassieke Romeinse ingangen.

Tarragona Cathedral Binnen

Als je door deze ingangen Tarragona Cathedral binnenloopt kom je meteen terecht in de grote hoofdzaal. Opvallendst aan deze zaal zijn de 2 rijen van gigantische pilaren die de kathedraal ondersteunen. Verder vind je in deze ruimte een enorme orgel en een grandioos gouden altaar. Buiten de hoofdzaal is er in de kathedraal nog een ridderzaal, zijn er meerdere gebedskamers met beelden, kroonluchters, koepels en orgels en is er een prachtige binnentuin met meerdere fonteinen en versierde forums.

Museum

Wat ook in de kathedraal ligt is het Museo Diocesano. Dit museum gaat voornamelijk over het Christelijke geloof maar ook de geschiedenis van de Kathedraal en Tarragona zijn grote onderwerpen. In totaal vind je in het Museo Diocesano meer dan 11 duizend religieuze kunstwerken waaronder beelden, schilderijen en zilverwerk.

Al met al is een bezoek aan Tarragona Cathedral een echte aanrader. Entree voor de kathedraal kost €8 voor volwassenen en €6 voor kinderen . Entree voor het Museo Diocesano kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen en voor maar €3 extra heb je daar een gids bij.

Tarragona kathedraal

Overige bezienswaardigheden

  • Ciudadela Iberica de Calafell: Romeinse begravingen in Calafell
  • Vila Closa: Het oude stadscentrum van Altafulla
  • Castillo de Altafulla: Een klein middeleeuws kasteel in Altafulla
  • Torre d’en Dolca: Een middeleeuwse vierkante toren net buiten La Pineda
  • Torre del Port: Een ronde middeleeuwse toren in de haven van Cambrils
  • Amfitheater van Tarraco: Een Romeins amfitheater in Tarragona
  • Cirque de Tarragone: Een iets kleiner Romeins amfitheater in Tarragona
  • Torre Vella: Een vierkante verdedigingstoren buiten Salou
  • Delta de L’ Ebre: Een natuurpark in het zuiden van de Costa Dorada

Video Costa Dorada

Beste hotels aan de Costa Dorada

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een zelf gemaakte lijst met de beste hotels aan de Costa Dorada, staat er wat voor je tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.