De prachtige Sant Pere de Rodes Klooster

In zowat de middle of nowhere vind je de Sant Pere de Rodes, een mysterieuze middeleeuwse klooster. En ik zeg niet zomaar middle of nowhere, de Sant Pere de Rodes staat op een hoogte van 520 meter en de dichtbijzijnste stad is bijna 20 minuten rijden! Dit komt doordat de klooster in de Serra de Rodes ligt; een bergketen met toppen van boven de 600 meter. De Sant Pere de Rodes is hierdoor best moeilijk bereikbaar. Zo doe je er vanuit Roses, de dichtbijzijnste toeristische kustplaats, al maar liefst een half uur over en ben je vanuit Blanes meer dan een anderhalf uur onderweg. Maar is de Sant Pere de Rodes de moeite wel waard?

Sant Pere de Rodes

Uiterlijk

Het antwoord daarop is simpel: Ja.

Wat meteen opvalt als je de Sant Pere de Rodes bekijkt zijn de twee 27 meter hoge torens. Deze lijken bijna identiek maar hebben compleet andere doeleinden. De toren links is een klokkentoren terwijl de rechter een verdedigingstoren is. Vanbinnen vind je een hele hoop verschillende gebouwen, waaronder een kerk, kapel, crypte, senaat, een, inmiddels lege, galerij en een klooster. Daarnaast heb je vanuit heel Sant Pere de Rodes, en vooral in de torens, een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt vanaf hier zelfs de zee zien, die meer dan 5 km verderop is.

Geschiedenis

De Sant Pere de Rodes heeft een erg interessante en mysterieuze geschiedenis. Zo is het bijvoorbeeld onbekend wanneer de klooster is gebouwd en door wie. Volgens een legende zouden monniken, op de vlucht uit Rome, in de streek aan land zijn gegaan. Ze zouden relikwieën van Petrus en andere heiligen in veiligheid hebben willen brengen. Toen de situatie weer veilig was, zou Paus Bonifatius IV de opdracht hebben gegeven een klooster te bouwen. Of dit waar is of niet weet niemand, maar het is een interessant verhaal.

Waar meer duidelijkheid over is, is de uiteindelijke afgang van de klooster. Eind 17e eeuw werd de Sant Pere de Rodes meerdere malen geplunderd. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de klooster in 1793 door de monniken werd verlaten. Sinds dien is de Sant Pere de Rodes nooit meer bewoond geweest.

Sant Pere de Rodes binnen

Santa Creu de Rodes

Een 1 km vanaf Sant Pere de Rodes ligt Santa Creu de Rodes. Dit zijn de ruïnes van een middeleeuws dorpje uit de 12e eeuw. Veel is er van dat dorpje niet over, een klein kerkje is het enige echte gebouw. Van de huizen die hier vroeger stonden is alleen de onderkant van de muren over. Hierdoor kun je nog goed de kamerindeling zien, maar niet hoe de huizen er uitzagen. Naast de kamerindeling is ook het stratenplan nog goed zichtbaar. Met een beetje fantasie kun je je dus zo voorstellen hoe het er vroeger uitzag. Verder staan de bogen aan de in- en uitgangen van het dorp ook nog overeind. En loop je Santa Creu uit kom je recht voor een fantastisch wandelpad te staan. Hier kun je een mooie wandeling maken omringd door bomen en met een prachtig uitzicht. Santa Creu is dus een leuk extraatje aan je bezoek aan Sant Pere de Rodes.

Benieuwd naar meer bezienswaardigheden aan de Costa Brava? Klik Hier voor een lijst van de top 10 bezienswaardigheden aan de Costa Brava.

Video Sant Pere de Rodes

Waar kan ik het best mijn vakantie boeken?

Het vinden van de perfecte vakantie is een lastige taak. Iedereen heeft weer een ander budget en erg uiteenlopende eisen. Het is vooral heel moeilijk als je niet eens weet waar je moet zoeken. Gelukkig kan ik je daar wel mee helpen, hieronder kun je aan de hand van een paar simpele vragen uitzoeken welke vakantieprovider het best bij JOU past. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. Veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.