Alles over Salou

Salou, wie kent het niet. Het is een van de bekendste steden aan de Costa Dorada en dat komt voornamelijk door het te gekke nachtleven. Maar Salou heeft nog veel meer te bieden dan alleen uitgaan. Zo heeft het een aantal mooie stranden en kun je in de omgeving lekker cultuur snuiven.

Salou boulevard

Strand

Salou heeft niet één, niet twee, maar wel 8 verschillende stranden. Deze reiken van brede stadstranden tot meer afgelegen baaitjes.

Het Playa Llevant is het centraalste strand van Salou en kan daardoor best druk zijn. Het Playa Llevant is 1200 meter lang en bestaat uit fijn wit zand. Dit gecombineerd met de langzaam aflopende bodem maakt het een erg kindvriendelijk strand perfect voor gezinnen met kinderen maar ook voor waterspellen. Langs het Playa Llevant loopt een lange boulevard en je bent van alle faciliteiten zoals ligstoelen, douches en wc’s voorzien. Daarnaast kun je aan dit strand diverse watersporten beoefenen en kun je een ritje maken met een jetski of de banaan.

Aan de buitenkant van Salou vinden we de Cala de Lenguadetes. Dit is een wat kleiner baaitje met grote rotsen en grover zand. De stenen zorgen ervoor dat het water hier erg helder is en bij de grote rotsen kun je verschillende soorten vissen, zeeplanten en andere zeedieren verwachten. Dit alles maakt de Cala de Lenguadetes een perfecte locatie voor snorkelaars.

Salou strand

Boulevard

Langs de centrale stranden van Salou loopt misschien wel de bekendste boulevard van de hele Costa Dorada. Deze boulevard is zo populair omdat hij voorkwam in de bekende film ‘Costa’ uit 2001. Maar dat is niet de enige reden van zijn populariteit. Zo vind je aan weerszijden van het brede voetpad 2 lange rijen Palmbomen welke zorgen voor een leuke sfeer en schaduw. Daarnaast zit deze boulevard vol van de leuke terrasjes en bars. Dit alles zorgt ervoor dat het er de hele dag door, maar vooral s ’avonds, heel gezellig is. Zo is er elke avond een spectaculaire licht- en muziekshow bij de ‘Illuminated Fountain’, een grote fontein in het midden van de boulevard. Dit is iets waar je echt een keer bij moet zijn mocht je de stad bezoeken.

Wat is er te zien in Salou?

Naast de ‘Illuminated Fountain’ is er nog een andere bezienswaardigheid aan de boulevard. Hier vind je namelijk ook het ‘monument a Jaume I’. Dit is een groot herdenkingsbeeld ter ere van Jaume I, een Spaanse Koning die in 1229 Mallorca bevrijdde van Arabierse bezetting. Het beeld bestaat uit 3 delen; een 20 meter hoge stenen paal, een stenen beeld van Jaume I en een goudgekleurd beeld van zijn paard. Dit herdenkingsbeeld kun je letterlijk en figuurlijk niet missen wanneer je Salou bezoekt. Het bevind zich namelijk recht in het midden van de boulevard.

Naast het ‘Monument a Jaume I’ vind je in Salou niet zo heel veel bezienswaardigheden. Maar er is er nog wel eentje. Dit is natuurlijk Torre Vella, misschien wel de populairste bezienswaardigheid van Salou. Torre Vella is een vierkante verdedigingstoren en bevind zich een paar honderd meter van het strand. De toren is tegenwoordig een kunstgalerie.

Illuminated Fountain Salou
Illuminated Fountain

Aqüeducte de les Ferreres

Voor deze volgende bezienswaardigheden zul je Salou uit moeten. Zo vind je op nog geen half uur rijden van La Pineda een van de grootste aquaducten van Spanje. Hiermee bedoel ik natuurlijk de Aqüeducte de les Ferreres, of Pont del Diablo zoals de locals hem noemen. Dit aquaduct is gebouwd in de 1e eeuw voor Christus op de stad Tarragona, destijds Tárraco genoemd, van water te voorzien. Dit water kwam uit de rivier Gaia en kon voor het grootste gedeelte gewoon rustig richting Tárraco stromen. Het water kon echter niet langs grote valleien zoals de Puigdelfí. In deze vallei is toen de Aqüeducte de les Ferreres gebouwd om het water toch naar Tárraco te kunnen laten stromen.

De Aqüeducte de les Ferreres bestaat uit twee rijen over elkaar liggende bogen gebouwd zonder cement en met lokale stenen. Het onderste gedeelte bestaat uit 11 bogen van 6,3 meter breed en 5,7 meter hoog. Het bovenste gedeelte telt 25 bogen van vergelijkbare afmetingen. In totaal is de Aqüeducte de les Ferreres 217 meter lang en tot wel 27 meter hoog.

De Aqüeducte de les Ferreres ligt zoals gezegd in de Vallei Puigdelfí. Dit zorgt voor een spectaculair uitzicht van zowel de begane grond als bovenop de aquaduct. Zo heb je vanuit de vallei een prachtig uitzicht over de hele aquaduct en heb je vanuit de aquaduct uitzicht over de hele vallei. Entree voor Aqüeducte de les Ferreres kost een paar euro maar is het geld zeker waard. Zo mag je vrij lopen over het gedeelte waar vroeger het water stroomde.

Het charmante dorpje Siurana

Voor deze volgende bezienswaardigheid zal je al een beetje verder moeten rijden. De geschatte reistijd naar Siurana is namelijk 1 uur, maar die reis is Siurana zeker waard. Hier vind je namelijk leuk middeleeuws dorpje, een klein kerkje en een prachtig uitzicht.

Siurana word door veel mensen bekroond als het mooiste dorpje van de Costa Dorada, en dat is natuurlijk niet zomaar. 1 reden is de prachtige omgeving rondom het dorpje. Siurana ligt namelijk midden in natuurpark Montsant bovenop een evengenoemde bergtop. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht. Daarnaast levert het een paar geweldige wandelpaden op. Deze lopen door open vlaktes, bossen en zelfs wijngaarden. Een wandeling is dan ook een echte aanrader.

Siurana is een van die plekken waar tijd stil heeft gestaan. Alle gebouwen zien er nog precies zo uit als toen ze werden gebouwd rond de 8e eeuw, met behulp van een beetje restauratie natuurlijk. Niet alles heeft echter de tijd overleeft. Zo vind je net een beetje buiten het dorp de ruïnes van een oud Moors kasteel. Dit kasteel werd jammer genoeg vernield tijdens een oorlog tussen de Spanjaarden en de Mooren.

Siurana

Wat is er te doen in Salou?

Als je op vakantie bent wil je je natuurlijk niet vervelen, en dat hoeft ook niet. In en rond Salou is er namelijk zóveel te doen! Zo kun je kiezen uit meerdere water- en pretparken, kun je verschillende musea bezoeken of zelfs golfen! Maar dit is allemaal natuurlijk veels te veel om in dit artiekel te zetten. Daarom focus ik me nu alleen op de leukste en dichtsbijzijnde activiteiten. Mocht je toch benieuwd zijn naar meer lees dan dit artiekel over alle activieteiten aan de Costa Dorada. Maar voor nu dus alleen Salou.

1. Bezoek een aquapark

Waterparken zijn een leuke manier om eens iets anders te doen dan alleen maar strand tijdens je vakantie. Aan de Costa Dorada liggen er drie, Aquopolis in La Pineda, PortAventura in Salou en Aqualeon in Albinyana. Allemaal staan ze garant voor een leuke dag voor jong en oud, maar wij gaan het vandaag hebben over Caribe Aquatic Park in Salou.

Caribe Aquatic Park

Dit waterpark ligt in Salou en is het grootste aquapark aan de Costa Dorada. Caribe Aquatic Park heeft 17 attracties in totaal waarvan het merendeel in de gematigde zone ligt. Dit maakt Caribe Aquatic Park ideaal voor een bezoek met kinderen tussen 8 en 16 jaar. Wil echter met een groepje vrienden naar een Aquapark dan is Aquopolis een betere keuze.

Leukste attracties

Caribe Aquatic Park heeft zoals ik al eerder zei 17 attracties, en dat zijn er natuurlijk teveel om allemaal apart op te noemen. Daarom heb ik een lijst van de 5 leukste glijbanen samengesteld.

We beginnen deze lijst met El Torrente. Van deze glijbaan ga je met tot wel 4 personen in een grote opblaasboot. El Torrente is een hele lange en brede glijbaan waarin je de hele tijd heen en weer geslingerd zult worden.

Als tweede komen we aan bij Barracuda. Hier ga je op een ponton met 2 personen naar beneden van een glijbaan vergelijkbaar aan El Torrente. Verschillen zijn er echter wel, Barracuda is veel nauwer en maakt veel meer bochten.

Als derde op deze lijst komen we aan bij Tropische cycloon. Dit is de op een na snelste glijbaan van Caribe Aquatic Park en dit behaald de glijbaan door zijn beginhoogte van 20 meter. Een vrije val is het echter niet, Tropische cycloon heeft best grote hellingen maar deze worden onderbroken door kleine tussenposes die je een beetje afslomen.

Wil je echter van een echte vrije val af dan moet je Koning Khajuna. Koning Khajuna is 31 meter hoog en dat in combinatie met een helling van 55 graden zorgt voor topsnelheden van tot wel 6 meter per seconde! Durf jij het aan?

En tot slot komen we aan bij de Tyfoon. De Tyfoon lijkt op het eerste gezicht op een normale glijbaan maar dit veranderd zodra je het einde ziet. De Tyfoon eindigt namelijk met een vrije val.

Tickets voor Caribe aquatic park kosten €29 voor volwassenen en €23 voor kinderen. Voor meer info bezoek Caribeaquaticpark.es

2. Ga los in PortAventura Park

Het is namelijk het grootste pretpark in heel Catalonië!. PortAventura Park telt maar liefst 43 verschillende attracties! Verder vind je hier nog 10 shows (voornamelijk bedoeld voor kleine kinderen) en maar liefst 20 restaurants! Al deze faciliteiten liggen verdeeld over 6 werelden; Mediterania, Polynesia, China, Mexico, Far West en Sesamoaventura.

Mediterania

Met Mediterania bedoeld men natuurlijk de Mediterranean Sea ofwel de Middellandse zee. Dat is dus ook het thema van deze wereld, en dat merk je goed terug. In deze wereld ligt namelijk een heel Spaans dorpje! Nu weet ik niet of PortAventura bij het maken van dit park een heel dorp heeft ingeslokt of dat ze er zelf een gebouwd hebben maar beide opties zijn even waanzinnig. De inwoners van dit dorpje? 4 restaurants en 5 winkels. Deze wereld is dan ook niet erg op attracties gericht, je vind er hier namelijk maar 3, en 2 daarvan zijn ook nog kinderattracties. De enige andere attractie in Mediterania is Furius Baco, een 850 meter lange achtbaan welke je binnen 3 seconden van 0 naar 135 km/u brengt!

Polynesia

Deze wereld heeft een beetje een tropisch tintje. Polynesia, natuurlijk vernoemd naar de eilandgroep Polynesië nabij Australië, is bijna net zo groot als Mediterania en heeft evenals Mediterania maar 3 attracties. Van deze 3 attracties liggen er 2 in de gematigde zone en is er 1 voor kinderen bedoeld. Dit maakt Polynesia een van de meest kindvriendelijke werelden. Naast attracties vind je hier 2 restaurants, 3 winkeltjes en een show. Deze show volg het tropische thema van de wereld en laat een paar exotische vogels zien.

China

Het thema van deze wereld kun je al wel raden volgens mij. Alle gebouwen in ‘China’ zijn gebouwd volgens de klassieke Chinese bouwkunst die ons allen wel bekend is. ‘China’ is de grootste wereld van PortAventura en heeft niet 3 maar 7 verschillende attracties. Daarnaast kom je hier 5 restaurants, 7 winkels en 1 show tegen. Verder kom je in ‘China 2 van de snelste achtbanen van PortAventura tegen: Dragon Khan en Shambala. Dragon Khan begint met een afdaling waarna je binnen 70 seconden door 8 loopings gaat en een topsnelheid van 110 km/u bereikt. Shambala daarentegen gaat nog iets sneller met een topsnelheid van 136 km/u.

Tickets

Dit is voor hoe ver ik ga, de 3 andere werelden zijn niet veel anders dan deze en ik moet weer verder over Salou. Mocht je toch meer willen weten klik dan hier voor de officiële website van PortAventura Park. Kaartjes kosten maar liefst €50 voor volwassenen en €44 voor kinderen en senioren! Maar dan heb je wel wat, zoals ik al zei, PortAventura is het grootste attractiepark in Catalonië.

PortAVentura Salou

Uitgaan in Salou

Salou heeft misschien wel bijna geen bezienswaardigheden, wat het wel heeft is een gigantisch aantal clubs, bars en discotheken. Het nachtleven hier is dan ook alles behalve saai.

Snoepy’s

Een van de grootste discotheken van Salou is Snoepy’s. Snoepy’s bestaat uit 4 zalen die elk weer iets anders te bieden hebben. Zo word er in de grote hoofdzaal bijna uitsluitend electro en house gedraaid, vind je in een tweede kleinere zaal de beste top 40 muziek en is er buiten een klein terrasje waar je onder het genot van een heerlijk drankje even bij kunt komen. Tot slot is er nog een andere zaal welke alleen beschikbaar is voor VIP en dus niet betaalbaar is voor de meeste onder ons.

Snoepy’s organiseert veel verschillende feesten. Zo is er een wekelijkse schuimparty maar echt belangrijk is de Holland Party die elke week plaatsvind. Hierbij kleurt heel Snoepy’s oranje en komen er Nederlandse dj’s draaien waaronder feest dj Ruud en Billy de Kit.

Bar Double Dutch

Een bar die elke dag Oranje is is Bar Double Dutch, een klein bruincafé in het centrum van Salou. De bar heeft Nederlandse eigenaren die zorgen voor een echte Hollandse kroegsfeer. Een echte aanrader dus wanneer je heimwee hebt naar de ouderwetse Nederlandse Gezelligheid.

Feestcafé ‘t Gat

Als laatste komen we terecht bij Feestcafé ’t Gat, een andere Nederlandse feestbestemming in Salou. Feestcafé ’t Gat heeft plaats voor tot wel 200 man en het publiek bestaat voornamelijk uit Nederlandse jongeren. Hier draaien de hele zomer door Nederlandse dj’s en de muziek bestaat uit Nederlandstalig, top 40  en dancemuziek. Verder organiseert Feetscafé ‘t Gat veel verschillende themaparty’s als de Bling Bling party, Mexican Party, Flügel party en Tropical Party.

Pacha

Wil je liever een grotere discotheek bezoeken kun je naar het grote Pacha in La Pineda. Voor degene die nog nooit van Pacha gehoord hebben, Pacha Group is een van de grootste discotheekketens ter wereld met vestigingen in verschillende wereldsteden zoals Madrid, München, New York, Londen en Natuurlijk Ibiza. Pacha draait vooral House en er treden hier regelmatig bekende dj’s op. In de zomermaanden is Pacha elke dag open en entree kost tot wel €25 p.p. (prijzen kunnen verschillen).

Pacha La Pineda

Dit was het, nu weet je alles dat je moet weten als je ooit Salou wilt gaan bezoeken. Alles? nou, bijna alles.

Video Salou

Beste hotels in Salou

Het vinden van het perfecte hotel kan soms heel lastig zijn, dat weet ik maar al te best. Daarom heb ik hier een lijst met de beste hotels in Salou, staat er wat voor je tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.