Alles dat je moet weten voordat je Besalú bezoekt

Op 15 km van de Spaanse kust vinden we het prachtige Besalú. Dit is een Manjefiek middeleeuws dorpje met meerdere kerken, een 80 meter lange brug, talloze gezellige pleintjes en nog veel meer. Een dagje Besalú is dan ook een grote aanrader. Maar hoe ziet zo’n dagje er dan precies uit? Nou, maak je maar geen zorgen, want ik heb het al helemaal uitgevogeld! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Besalú brug

Middeleeuwse brug

Als je in Besalú aankomt is dit het eerste wat je ziet. De zogeheten ‘Puente de Besalú’ is een Romaanse brug gebouwd in de 11e eeuw. Wat meteen opvalt als je de Puente de Besalú bekijkt zijn de twee torens aan weerszijden van de brug. Deze dienden als stadspoorten en om de stad te verdedigen. Wat ook opvalt is dat de brug niet recht loopt maar een beetje heen en weer gaat. Dit is zo omdat men destijds de natuurlijke rotspartijen in de rivier gebruikt heeft als fundamenten. Tot slot zorgt de Puente de Besalú naast toegang en beveiliging ook voor een prachtig uitzicht. Vanaf de brug kun je bijna de hele stad zien en vice versa. Maar uiteindelijk moet je toch van die brug af, en als je dat doet kom je in de Joodse wijk terecht.

Besalú brug

Joodse wijk

Besalú is van oorsprong een erg Joodse stad. Niet gek natuurlijk dat je dan bij binnenkomst in een Joodse wijk terecht komt. Eenmaal aangekomen baan je je een weg door een smal straatje met aan het eind een gezellig pleintje. Dit pleintje is het Placa Major, een redelijk klein plein met alleen maar stenen huisjes en een aantal restaurants en winkeltjes. Vanaf hier kun je meerdere kanten op, maar laten we eerst eens een bezoekje brengen aan een Mikwe

Mikwe

Een van, zo niet, hét belangrijkste monument van Besalú is de Mikwe, Een Joods Badhuis. Hier kwamen in de middeleeuwen joden voor hun religieuze rituelen van volledige onderdompeling in het water, dit zou de ziel reinigen. De Mikwe bevind zich in een ondergrondse ruimte uitgehouwen uit steen in een Romaanse stijl. Boven deze Mikwe stond vroeger een Synagoge. Deze is echter vervallen nadat de Joodse bevolking in de 15e eeuw uit Besalú werd verdreven. Tegenwoordig staat er een middeleeuws huisje boven de Mikwe en is het Joodse badhuis toegankelijk voor publiek. En dit is een echte aanrader hoor, het is namelijk één van de vier in haar soort in Europa.

Besalú

Sant julia            

Als je klaar bent met de Mikwe Loop je terug naar het Placa Major en sla je links af. Doe je dit dan kom je aan bij Sant julia. Sant Julia is een 12e eeuwse kerk gebouwd in Romaanse stijl. Het mooiste aan dit kerkje is haar bijzondere ingang. Deze bestaat uit zes bogen en is ongeveer 5 meter hoog en 3 meter breed. Iets dat je dus zeker niet wil missen tijdens je bezoek aan Besalú. Dit is echter niet een plek waar je een uur kunt blijven, je kunt de kerk niet binnen.

sant vicenç

Nadat je Sant Julia hebt bekeken is het tijd voor een iets grotere kerk. Dichtbij Sant Julia op het Placa Prat staat Sant Vicenç, een 13e eeuwse katholieke kerk. Het Placa Prat waar de kerk op staat is het grootste plein van Besalú. Hier vind je een paar winkeltjes en Restaurants. En wie wil nou niet heerlijk uiteten met een middeleeuwse kerk op de achtergrond? De Sant Vicenç is 20 meter hoog en 20 meter breed met links een 15 meter hoge klokkentoren. Daarnaast is de Sant Vicenç open voor publiek. Je kunt dus een kijkje binnen nemen.

Restaurants

Na zo’n lange dag cultuur snuiven ben je vast hongerig geworden. Nou, bof jij even, want in Besalú vind je talloze restaurants met diverse etensstijlen. Maar wil je echt goed eten dan zijn er wel 2 restaurants die ik jou aan kan raden. Dat zijn ‘Restaurante Castell de Besalú’ en ‘Restaurante Cúria Reial’. Deze twee restaurants bevinden zich aan de rand van de stad waardoor je uitzicht hebt op de middeleeuwse brug. Daarnaast serveren deze twee vooral traditioneel eten uit de omgeving.

Besalú

Nu ben je helemaal klaar voor je bezoek naar Besalú

Video Besalú

Waar kan ik het best mijn vakantie boeken?

Het vinden van de perfecte vakantie is een lastige taak. Iedereen heeft weer een ander budget en erg uiteenlopende eisen. Het is vooral heel moeilijk als je niet eens weet waar je moet zoeken. Gelukkig kan ik je daar wel mee helpen, hieronder kun je aan de hand van een paar simpele vragen uitzoeken welke vakantieprovider het best bij JOU past. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. Veel succes 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.